News

AEP suspendă subvenția pentru PMP. Tomac: ”O decizie nelegală și absolut fără nicio logică”

AEP, instituție condusă de Toni Greblă, a suspendat subvenția de la stat pentru PMP. Liderul formațiunii, Eugen Tomac, califică decizia drept ”nelegală”.
05.07.2023 | 11:04
AEP suspenda subventia pentru PMP Tomac O decizie nelegala si absolut fara nicio logica
Subvenția de la stat pentru PMP, suspendată de AEP, instituție condusă de Toni Greblă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a decis să suspende subvenția către Partidul Mișcarea Populară (PMP), fondat de Traian Băsescu și condus în prezent de europarlamentarul Eugen Tomac. Decizia forului condus de Toni Greblă a stârnit reacții dure în lumea politică.

Subvenția de la stat pentru PMP, suspendată de AEP, instituție condusă de Toni Greblă

Măsura vine pe fondul litigiului existent între fosta și actuala conducere a formațiunii. Mai exact, disputa între fostul preşedinte Cristian Diaconescu şi noua conducere aleasă la congresul din septembrie 2022 și reprezentată de Eugen Tomac.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, Eugen Tomac a fost ales președinte al PMP. Congresul din toamna anului trecut a fost contestat de fostul președinte al partidului, Cristian Diaconescu. Acesta a mers până în instanță.

Toni Greblă a explicat că instituția pe care o conduce nu are de ales și trebuie să suspende acordarea subvenției până la soluționarea litigiului. Preşedintele AEP dă asigurări că sumele cuvenite formațiunii vor fi acordate după soluţionarea acestui scandal.

ADVERTISEMENT

”În PMP există neînţelegeri cu privire la conducerea legitimă a partidului. Există două persoane care se consideră preşedinţi. În ceea ce priveşte documentele oficiale, la Registrul partidelor politice este înregistrată o anumită persoană ca reprezentând partidul, iar în urma unui congres care este contestat, o altă persoană se consideră îndreptăţită să reprezinte partidul.

Noi avem obligaţia să plătim această subvenţie partidului, PMP, iar partidul trebuie să fie reprezentat de persoana care conduce partidul”, a explicat preşedintele AEP decizia de a opri plata subvenţiei către Partidul Mişcarea Populară.

ADVERTISEMENT

Întrucât există acest litigiu şi el este în instanţă, am considerat să îi notificăm anunţându-i şi pe unii şi pe alţii că suspendăm plata subvenţiei până la soluţionarea acestui litigiu, fie pe cale amiabilă, fie prin instanţă”, a declarat pentru News.ro președintele AEP, Toni Greblă.

Reacția lui Eugen Tomac: ”O decizie nelegală și absolut fără nicio logică”

Cum era de așteptat, liderul PMP, Eugen Tomac, contestă măsura AEP. Acesta spune că suspendarea acordării subvenției este ”o decizie nedreaptă, nelegală și absolut fără nicio logică”. Europarlamentarul precizează că PMP va folosi toate mijloacele pentru a ”corecta această decizie absolut revoltătoare”.

ADVERTISEMENT

Partidul are conducere legitimă și a comunicat excelent timp de un an și jumătate cu AEP. Nu avem nicio explicație rațională de ce a fost luată o asemenea decizie împotriva unui partid cu reprezentare europeană.

După PSD și PNL, Partidul Mișcarea Populară are cei mai mulți aleși locali în administrația din România. Vom utiliza toate mijloacele legale pentru a corecta această decizie absolut revoltătoare”, a scris Tomac, pe Facebook.

Mult mai dur a fost liderul opoziției, Cătălin Drulă. Președintele USR a scris, tot pe Facebook, că ceea ce a făcut șeful Autorității Electorale Permanente, ”Toni Greblă de la PSD”, prin oprirea fondurilor PMP ”este un abuz de tip belarus”.

Acesta a lansat critici dure față de Marcel Ciolacu și ”regimul Iohannis”. ”De săptămâni bune s-a declanșat o panică a sistemului lui Iohannis și Ciolacu de putere pentru că se conturează o alternativă de dreapta solidă pentru 2024 și se strică planul cu sperietoarea Georgică”, notează Drulă.

ADVERTISEMENT