News

Aer irespirabil în mai multe zone din Capitală. Dr. Craiu: Poluarea afectează grav plămânii copiilor

28.10.2020 | 02:00
Aer irespirabil in mai multe zone din Capitala Dr Craiu Poluarea afecteaza grav plamanii copiilor
ADVERTISEMENT

Bucureştiul a devenit cea mai aglomerată şi poluată capitală din Europa. Sistemele independente de monitorizare a calității aerului arată zilnic valori uriaşe de poluare.

După ce sâmbătă seara, în mai multe zone din Capitală, indicile de calitatea aerului a depăşit 100, Garda de Mediu a fost sesizată. Nu a ştiut nimeni să spună concret de unde a venit acea poluare, însă două zile mai târziu, alarma sună din nou.

ADVERTISEMENT

Marţi seara, valorile au fost din nou mari. Indicile de calitate a aerului a depăşit 75 % în 11 zone din Capitală, cea mai mare valoare fiind de 100 în Viilor. Cele mai poluate zone sunt: Universitate, Piaţa Sudului, 13 Septembrie, Băneasa Nord, 1 Mai, Libertăţii, Parcul Kiseleff, Expoziţiei, Drumul Taberei, Matei Basarab şi Viilor.

Dr. Mihai Craiu, pediatru: “Poluarea atmosferică influențează grav plămânii copiilor”

Când aerul este irespirabil, copiii şi bătrânii au cel mai mult de suferit. Copiii respiră o cantitate mai mare de aer până la 8 ani, timp în care plămânii lor sunt în formare, iar bătrânii dezvoltă mult mai uşor probleme legate de sistemul respirator din cauza precarităţii sistemului imunitar.

ADVERTISEMENT
Aer irespirabil in Capitala
S-au inregistrat valori record de poluare in Bucuresti

Mai multe studii au arătat că aerul poluat face mult rău unui copil încă din pântece.

Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, trage un semnal de alarmă privind poluarea din Capitală.

“Poluarea atmosferică influențează grav plămânii copiilor, încă dinainte de nașterea acestora.
Chiar si o minima accentuare a poluării duce la cresterea numărului de nou-născuți prematuri. Iar noi, in România, suntem pe locuri “fruntașe” la prematuritate in UE.

ADVERTISEMENT

80% din căile aeriene se ramifică si se dezvoltă in primii ani de viață. Si acest proces este influentat de poluare la fel de mult ca expunerea la second-hand smoking a copiilor mici care au părinții fumători”, spune dr. Craiu.

Aerlive.ro, platforma care îţi arată în timp real care sunt valorile de poluare în Capitală, spune că principalii poluanți sunt monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul.

ADVERTISEMENT

Organizatia Mondială a Sănătăţii arată că una din 9 morti este cauzată de poluarea aerului.

Ce boli pot apărea din cauza poluării:

  • cancer pulmonar
  • boală cardiacă ischemică
  • accident vascular cerebral
  • infecții respiratorii și boală pulmonară obstructivă cronică

Avem nevoie de aer pentru ca organismul nostru să funcţioneze. Un om respiră de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Calitatea aerului este extrem de importantă pentru că sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism.

ADVERTISEMENT
Tags: