News

Aer mai curat prin artă. Pictura inedită cu care Constanța vrea să intre în Cartea Recordurilor

Pe litoralul românesc a fost inaugurată prima pictură murală care poate purifica aerul.
04.09.2021 | 22:48
Aer mai curat prin arta Pictura inedita cu care Constanta vrea sa intre in Cartea Recordurilor
ADVERTISEMENT

Lucrarea se întinde pe 2.000 de metri pătrați și are capacitatea să filtreze aerul asemenea unei păduri de aceleași dimensiuni.

La fiecare 12 ore îndepărtează poluanții emiși de aproximativ 50 de automobile pe benzină.

Pictura inedită cu care Constanța vrea să intre în Cartea Recordurilor

Lucrarea este realizată cu o vopsea prietenoasă cu mediul și creează o peliculă de protecție invizibilă care împiedică murdăria și praful din aer să se așeze pe suprafețe.

ADVERTISEMENT

„Inaugurăm o pictură murală pe 2.000 de metri pătrați. Precedenta cea mai mare din lume a fost de 1.200 m pătrați.

Este, de fapt, și un mesaj către planetă, acel mesaj prin care avem nevoie să fim din ce în ce mai responsabili cu natura”, au precizat organizatorii proiectului.

ADVERTISEMENT

Pictura a fost realizată de artistul constănțean Alex Baciu în cadrul programului “Acționăm pentru ape”. Aceasta are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de 80 de copaci maturi.

Pictura a transformat zidul gri care înconjura plaja Reyna într-o operă de artă unică la nivel mondial și pentru că este cea mai mare de acest fel, autorii vor să o înscrie în Cartea Recordurilor.

ADVERTISEMENT

O pictură murală de 100 de metri se află şi în Timişoara

Același artist a realizat o lucrare de 100 de metri pătrați în Timișoara. Desenul este o interpretare a simbolului universal al reciclării – Banda lui Moebius pentru campania de responsabilitate socială „Natura unui MULȚUMESC!”, inițiată de un centru comercial din Timișoara cu ajutorul ZIDART – Street Art Festival.

Pictură murală Timișoara
Pictură murală Timișoara Foto: Timiș Online

Pictura contribuie la îmbunătățirea calității aerului, fiind la fel de eficientă ca o pădure de 100 de metri pătrați

ADVERTISEMENT

„Peretele devine un purificator natural, reducând nivelul de poluare al aerului la fel de eficient ca o pădure de 100 metri pătrați.

Vopseaua specială transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi, care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer”,  explicau la acel moment inițiatorii proiectului, citați de presa locală.

Campania „Natura unui MULȚUMESC” a fost implementată din noiembrie 2020. Inițiativa are drept scop crearea infrastructurii pentru colectarea selectivă pe spațiile comune și educarea publicului pentru colectarea selectivă a deșeurilor și reducerea plasticului și a risipei alimentare prin transformarea deșeurilor organice din food court în compost.

ADVERTISEMENT
Tags: