News

Aeronavă MiG-21 LanceR, incident la aterizare pe pista din Câmpia Turzii. Zborurile cu acest model, reținute la sol

23.02.2021 | 23:51
Aeronava MiG21 LanceR incident la aterizare pe pista din Campia Turzii Zborurile cu acest model retinute la sol
ADVERTISEMENT

O aeronavă MiG-21 LanceR a fost implicată marți într-un incident la aterizare pe pista situată în baza aeriană de la Câmpia Turzii. În consecință, zborurile cu acest model au fost reținute la sol.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat de presă în care informează că o aeronavă din dotarea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii a fost implicată marți, în jurul orei 18.30, la finalizarea unui zbor de instrucție, într-un incident fără urmări grave.

ADVERTISEMENT

Din fericire, spre deosebire de alte evenimente grave din trecut, de această dată echipajul aeronavei nu a fost rănit, iar avionul nu a înregistrat avarii majore.

MiG-21 LanceR, implicat într-un incident la Câmpia Turzii. Toate zborurile cu acest model, sistate

O aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, a fost implicată marți, 23 februarie, în jurul orei 18.30, într-un incident la finalul unui zbor de instrucție.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților militare, incidentul nu a avut urmări grave. Echipajul aeronavei nu a fost rănit, iar aparatul nu a înregistrat avarii majore. În acest caz s-a dispus constituirea unei comisii care să cerceteze cauzele producerii incidentului.

Din primele informații, incidentul a implicat trenul de aterizare al aeronavei, care s-ar fi deschis, dar ar fi rămas blocat într-o poziţie atipică.

ADVERTISEMENT

”O aeronavă MiG-21 LanceR dublă comandă, din dotarea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, a fost implicată marți, 23 februarie, în jurul orei 18.30, la finalizarea unui zbor de instrucție, într-un incident generat de funcționarea defectuoasă a trenului de aterizare.

Echipajul aeronavei nu a fost rănit, iar aeronava nu a înregistrat avarii majore. Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a dispus constituirea unei comisii care să cerceteze cauzele producerii incidentului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, conform procedurilor aviatice, a fost dispusă oprirea de la zbor a aeronavelor de acest tip, cu excepția celor care execută serviciul de luptă Poliție Aeriană, până la clarificarea circumstanțelor care au determinat producerea acestui incident de zbor”, arată MApN într-un comunicat.

Ultimul incident major cu un MiG-21 LanceR, produs în 2018

Ultima catastrofă aviatică în care a fost implicat un avion de tip MiG-21 LanceR a fost raportat în 2018. Pe 7 iulie, un avion de vânătoare de acest model s-a prăbușit la un show aviatic la baza aeriană 86 Borcea din județul Călărași.

La impactul cu solul au avut loc două explozii care au fost urmate de un incendiu. Pilotul a murit, iar anchetatorii au luat în calcul toate variantele posibile, inclusiv o eroare de pilotaj.

Victima acelui incident, locotenent-comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă a Bazei 86 Aeriană Fetești. Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care aproximativ 250 pe MiG-21.

ADVERTISEMENT