News

Aeronava cu care Serghei Lavrov se îndrepta către China, întoarsă din drum. Ministrul rus de externe avea o misiune diplomatică în Beijing

Avionul cu care Serghei Lavrov se îndrepta joi către China a fost întors către Moscova, la jumătatea drumului. Ministrul rus de externe avea o misiune diplomatică, spre seară, în Beijing.
17.03.2022 | 17:10
Aeronava cu care Serghei Lavrov se indrepta catre China intoarsa din drum Ministrul rus de externe avea o misiune diplomatica in Beijing
ADVERTISEMENT

Serghei Lavrov nu a mai ajuns joi în China, la misiunea diplomatică programată. Aeronava cu ministrul rus de externe a fost întoarsă către Moscova, chiar la jumătatea drumului.

De ce a fost întors Serghei Lavrov din zborul către China

Serghei Lavrov trebuia să fie joi seară în Beijing, însă acest lucru nu a mai fost posibil. Mulți se întreabă acum care a fost motivul ce a declanșat schimbarea traseului reprezentantului Kremlinului.

ADVERTISEMENT

Publicația Bild a transmis informația, iar Serghei Lavrov se afla deasupra regiunii Novosibirsk (Siberia) când a aflat că nu mai poate ajunge la oficialii chinezi. Totodată, ministrul rus de externe avea deja parcursă o distanță de 2.800 de km.

Sunt speculații potrivit cărora chiar Beijingul nu a mai fost de acord ca omologul lui Vladimir Putin să intre pe teritoriul propriu sau că Vladimir Putin i-a transmis să se întoarcă în Moscova.

ADVERTISEMENT

Referitor la a doua variantă, ar avea legătură cu anunțul lui Joe Biden despre livrarea de ajutoare către Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari. Președintele Rusiei a avertizat în urmă cu câteva zile că va reacționa la sprijinul militar oferit de Occident Ucrainei.

Rusia și Ucraina, 22 zile de război

Totul se întâmplă în contextul în care Rusia și Ucraina se află la a 22-a zi de război, joi, 17 martie. Anterior, miercuri, 16 martie, Vladimir Putin a transmis prin Serghei Lavrov că este de acord să dea ochii cu Volodimir Zelenski. Însă, înainte de acest demers ar dori stabilirea unui acord.

ADVERTISEMENT

Între timp, ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, s-a arătat și el dispus să pregătească un summit Zelenski-Putin.

”Există posibilitatea ca cei doi lideri să se întâlnească dacă vor exista bazele pentru un acord. Am anunțat ieri că ne dorim să găzduim o astfel de reuniune.

ADVERTISEMENT

Este necesar să fie pregătit terenul pentru o astfel de întâlnire la nivel înalt cât mai curând posibil. Noi am anunțat deja că suntem gata să fim gazdele unei astfel de întâlniri”, a declarat Mevlüt Çavuşoğlu, joi, în cadrul unei întâlniri cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

ADVERTISEMENT