Fără pasageri, fără avioane și fără profit. Așa poate fi descris un aeroport nou deschis a cărui construcție a costat o avere. Care este utilitatea sa dacă nimeni nu îl folosește în scop turistic.
Cel mai nou și cel mai scump aeroport din Pakistan nu are nici pasageri și nici avioane. Construcția sa a costat peste 200 de milioane de euro, dar momentan, nimeni nu știe când va fi inaugurat New Gwadar International Airport.
Proiectul aeroportului a fost unul controversat. În timp ce autoritățile susțin că reprezintă un beneficiu pentru Gwadar, în oraș nu este vizibilă nicio schimbare notabilă.
În prezent, situația din Gwadar este una dificilă. Orașul nu este conectat la rețeaua națională de electricitate, fiind nevoit să importe din Iran energie electrică sau să folosească panouri solare. De asemenea, în Gwadar există o problemă cu apa potabilă, cantitatea fiind insuficientă pentru cei 90.000 de locuitori.
Date fiind aceste detalii, este aproape imposibil de crezut că nevoia majoră a orașului Gwadar a fost un aeroport cu o capacitate de 400.000 de pasageri. Și, totuși, aeroportul are câțiva beneficiari reali.
Azeem Khalid, expert în relații internaționale specializat pe relațiile Pakistan-China, susține că scopul aeroportului din Gwadar este evident. Potrivit lui, aeroportul este destinat Chinei.
”Acest aeroport nu este pentru Pakistan sau Gwadar. Este pentru China, astfel încât cetățenii chinezi să aibă acces securizat la Gwadar și Balochistan.”, a declarat Khalid pentru AP.
În ultimul deceniu, China a investit miliarde în regiunea pakistaneză Balochistan, conectând provincia sa de vest, Xinjiang, cu Marea Arabiei. Traseul este cunoscut sub numele de Coridorul Economic China-Pakistan.
Pakistanul, dorind să protejeze investițiile chineze, și-a consolidat prezența militară în Gwadar pentru a reprima orice opoziție. Orașul este acum plin de puncte de control, sârmă ghimpată, trupe, baricade și turnuri de observație. Drumurile sunt închise câteva zile pe săptămână, pentru a permite circulația lucrătorilor chinezi în siguranță.
În anii 1970, Pakistanul era o destinație populară pentru călătorii aventuroși, fiind inclus pe ”hippie trail”, un traseu alternativ din Europa către Asia de Sud. Deceniile de instabilitate politică au distrus acest fenomen, iar turiștii se gândesc de două ori înainte de a vizita Pakistan.
În prezent, turiștilor le este recomandat să evite Balochistanului din cauza riscului de activități militante. Totuși, există multe alte zone din Pakistan care sunt considerate sigure pentru vizitatori. Drept dovadă, numărului turiștilor deja a început să crească din 2023 și până în prezent.
La începutul anului 2024, compania aeriană națională Pakistan International Airlines a reluat zborurile spre Europa, după o interdicție de patru ani impusă din motive de siguranță. Au fost reluate zborurile spre Paris și există planuri pentru zboruri spre Oslo, Copenhaga, Barcelona, Londra, Manchester și Birmingham.