News

Aerul condiționat, sursă de infectare cu coronavirus? Care sunt explicațiile medicului Virgil Musta

06.05.2020 | 12:18
Aerul conditionat sursa de infectare cu coronavirus Care sunt explicatiile medicului Virgil Musta
ADVERTISEMENT

Profesorul Virgil Musta a explicat într-o intervenție telefonică cum poate transmite aerul condiționat virusul, dar și care sunt metodele prin care ne putem proteja pentru a nu ne infecta cu noul tip de coronavirus. Medicul infecționist din Timișoara este de părere că aerisirea spațiilor închise trebuie făcută în mod regulat.

Virgil Musta, explicații despre contaminarea cu COVID-19 prin intermediul aerului condiționat

Aerul condiționat folosit în special în sezonul cald poate fi o sursă de contaminare cu noul tip de coronavirus în situația în care acest aparat nu are încorporat un filtru cu efect bactericid. Medicul infecționist din Timișoara Virgil Musta spune că acest filtru trebuie schimbat la recomandarea specialistului ori de câte ori este nevoie.

ADVERTISEMENT

În situația aerului condiționat din mașină, medicul susține că unele teorii din medicina indiană și chinezească demonstrează că aceste slăbește organismul. Acesta este și motivul pentru care oamenii care stau în mașină cu aerul condiționat pornit răcesc mult mai ușor.

Spațiile închise trebuie aerisite foarte bine, spune medicul din Timișoara

De asemenea, şeful de secţie de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timișoara a mai declarat la postul de televiziune DIGI24 că încăperile trebuie aerisite cât mai bine, nu neapărat cu aer condiționat care poate fi o sursă de contaminare dacă nu conține un filtru special de sterilizare.

ADVERTISEMENT

„Depinde, pe de altă parte, și despre ce fel de spații vorbim, dacă sunt spații de locuit, unde practic numai persoanele din respectiva casă pot contamina aerul, sau spații comune, de birouri, unde nu știi dacă sunt persoane bolnave purtătoare de virus și care pot contamina aerul.

Dacă aceste instalații nu au filtre speciale, ele reprezintă o sursă de contaminare. În asemenea spații, indiferent dacă se folosește sau nu aerul condiționat, este important să purtăm masca și să păstrăm acea distanță de 2 m”, a spus medicul.

ADVERTISEMENT

Totodată, doctorul subliniază faptul că aerisirea încăperilor corect și prin surse naturale este mult mai sigură decât aerul condiționat care nu îndeplinește condițiile de curățare a aerului.

Cât despre lămpile cu efecte bactericid medicul atenționează că cele din spitale sunt profesionale pentru că sterilizează și curăță aerul și suprafețele.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte echipamentele cumpărate din comerț pentru utilizarea acasă au un risc foarte mare pentru că ar putea să nu aibă această protecție. Așadar, ne-ar putea face mai mult rău decât bine.

„Aici, un rol important l-ar avea instituțiile de control ale statului, care să nu permită să se comercializeze chiar orice. Trebuie comercializate lucruri verificate și cunoscute”, spune profesorul.

ADVERTISEMENT