Aerul din București a devenit irespirabil din cauza poluării. Garda de Mediu a identificat sursa

Flaviu Popa   
în HotNews
25/10/2020, 18:09
Aerul din București a devenit irespirabil din cauza poluării. Garda de Mediu a identificat sursa
Poluarea din București a atins cote alarmante

Aproape toate stațiile din România, printre care și cea din București, au recepționat creșteri semnificative ale poluării aerului.

Ministerul Mediului a reacționat după ce mai mulți activiști de mediu au atras atenția că aerul din Capitală devine irespirabil.

În acest sens, ministrul Mediului a postat pe Facebook grafice ale măsurătorilor oficiale prin care au arătat că au fost înregistrate creșteri ale concentrației poluanților la aproape toate stațiile de monitorizare din țară.

UPDATE, 25 OCTOMBRIE / Garda de Mediu a identificat sursa poluării extreme a aerului din Capitală. Potrivit Adevărul ar fi vorba despre o topitorie care a mai fost amendată în trecut. În acest caz a fost deschis un dosar penal.

„În urma informaţiilor apărute în mediul online referitoare la depăşiri ale principalilor parametri de calitate ale aerului înregistrate de reţelele alternative de senzori, echipele de permanentă ale Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul comisariatelor Ilfov şi Bucureşti au controlat în cursul nopţilor de 23 spre 24 şi 24 spre 25 octombrie, zonele unde senzorii de măsurare a calităţii aerului arătau depăşiri foarte mari, Militari, Bragadiru, Rahova şi Colentina. În urma verificărilor, echipa de permanentă a comisariatului judeţean Ilfov a identificat o posibilă sursă de poluare, o topitorie care însă nu funcţiona în perioada controlului, aceasta fiind sancţionată anterior de către reprezentaţii GNM- CJ Ilfov. In acest caz a fost propusă şi întocmirea unui de dosar penal”, a transmis Garda de mediu.

Aerul din București devine irespirabil, conform măsurătorilor oficiale

Aerul devine irespirabil în Capitală! 12 dintre senzorii din platforma www.aerlive.ro înregistrează ICA 100, valorile fiind date de depășirile pentru PM 2.5!!”, au scris reprezentanții proiectului Aerlive.ro, pe Facebook, conform Gândul.

Mai mult, activiștii au revenit cu mai multe detalii care au arătat gravitatea situației din București.

Aseară (sâmbătă – n.r.), începând cu orele 19.00, valorile înregistrate pentru PM2.5 și PM10 au început să crească în Capitală, atât în rețeaua www.aerlive.ro, cât și în cea oficială! Stații oficiale de măsurare a calității aerului din oraș B1 (Lacul Morii) și B6 (Piața Universității) au înregistrat la ora 23.00 valori duble față de limita legală pentru PM10 (50 ug/m3/oră)! Atragem din nou atenția că, odată cu venirea iernii, situația se va înrăutăți, mai ales că nu au fost luate măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului!”, au transmis activiștii de mediu.

Aerul din București a devenit irespirabil
Aerul din București a devenit irespirabil

Ministerul Mediului a reacționat și și-a exprimat punctul oficial de vedere: „În ceea ce privește aglomerarea București-Ilfov, valoarea concentrațiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (aprox 80%) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, creșterea concentrațiilor fiind favorizată de dispersia foarte slabă a poluanților (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18:00). Nu au fost depășite valorile limită, cu excepția PM10, în cazul căruia concentrația medie zilnică a depășit valorile limită la stațiile B6 (60 micrograme/mc) și B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate, ulterior, de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referință. Evoluția concentrațiilor (PM10, PM2,5 NO2, CO, benzen) și a indicatorilor meteo indică posibile cauze emisiile din traficul rutier acumulate pe parcursul zilei și încălzirea rezidențială cu lemne și alte tipuri de combustibil din zonele periurbane ale Bucureștiului”.

Principalul motiv ar fi vremea, care contribuie la răspândirea poluării în mai multe zone din țară. „Precizăm că, pe parcursul intervalului orar în care s-au înregistrat creșterile, echipele de permanență ale Gărzii Naționale de Mediu s-au aflat continuu în teren pentru a monitoriza situația și pentru a identifica eventuale arderi necontrolate sau ilegale. În urma raportărilor, nu au fost semnalate incidente care să afecteze calitatea aerului”, se arată în informarea Ministerului Mediului.

Particulele studiate de activiști, în special cele provocate de traficul rutier, sunt nocive pentru sănătatea oamenilor și pot provoca în unele cazuri moartea oamenilor.

Închide ×