News

Aerul din București e toxic. Au fost înregistrat un nivel foarte ridicat de particule în suspensie PM 2,5

Stațiile de măsurare a calității aerului indică un nivel foarte ridicat de particule în suspensie PM 2,5 în București, poluarea fiind extremă.
11.11.2022 | 07:08
Aerul din Bucuresti e toxic Au fost inregistrat un nivel foarte ridicat de particule in suspensie PM 25
O nouă poluare majoră a aerului din București. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Fiind vorba de cel mai periculos indice de poluare, se poate considera că nivelul de poluare din București e extrem, aerul fiind toxic.

Aerul din București a devenit toxic

Potrivit aerlive.ro, în București se înregistrează valori peste limitele normale admise în tot orașul, de PM 2,5 și PM10 (pulberi în suspensie).

ADVERTISEMENT

Bucureștiul se numără printre cele mai poluate orașe din România, în condițiile în care nu există prea multe localități care monitorizează calitatea aerului. Așadar, în realitate, sunt șanse reale ca mult mai multe orașe să fie lovite de poluarea extremă.

”În raportul Agenției Europene a Mediului, publicat în vara anului 2021 (în fapt, ultimul document centralizat referitor la calitatea aerului), România figurează cu șapte localități care au stații de monitorizare. Patru dintre acestea (Botoșani, București, Timișoara și Brașov) au furnizat date care le clasează pe locurile 223, 263, 267 și respectiv 273, din 300 de orașe europene monitorizate, toate înregistrând grade ridicate de poluare atmosferică regulată.

ADVERTISEMENT

În toate acestea sunt depășite cu mult limitele admise la PM2,5. Alte trei orașe (Cluj, Pitești, Satu-Mare), deși au stații de monitorizare, nu au furnizat date complete”, transmit specialiștii.

Potrivit Antena 3, dimensiunea particulelor e direct proporțional legată de potențialul acestora de a cauza daune sănătății. De exemplu, particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri care trec prin gât sau nas și pătrund în alveolele pulmonare provoacă inflamație și intoxicări.

ADVERTISEMENT

Persoanele cu boli cardiovasculare, respiratorii, precum și copiii, bătrânii și astmaticii sunt afectați de această problemă.

Potrivit oamenilor de știință, copiii cu vârste mai mici de 15 ani inhalează mai mult aer, deci mai mulți poluanți. Pentru că respiră mai repede decât adulții și tind să respire pe gură, sunt în special vulnerabili pentru că plămânii lor nu sunt suficient dezvoltați, iar țesutul lor pulmonar e mai sensibil.

ADVERTISEMENT

Poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele astmului, respectiv tusei și provoacă dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută e pulberi poate cauza cancer și moartea prematură, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: