News

Aerul ucide! România, pe primul loc în UE la decesele provocate de poluare

14.01.2021 | 07:00
Aerul ucide Romania pe primul loc in UE la decesele provocate de poluare
ADVERTISEMENT

Aerul poluat ucide! România este țara UE cu cele mai multe decese provocate de poluare, iar la nivel mondial un studiu arată că femeile gravide din Asia de Sud, care respiră aerul din cea mai poluată regiune a lumii, se confruntă cu un risc crescut de pierdere a sarcinii, avort spontan și nașterea de copii morți.

Pentru Europa, cel mai recent raport al Agenției Europene de Mediu (AEM) arată că peste 400.000 de decese au fost cauzate de aerul contaminat în 2018.

ADVERTISEMENT

Și pentru că veștile rele nu vin niciodată singure, oamenii de știință au descoperit că fumul de la incendiile de vegetație este o cale de răspândire a bolilor infecțioase.

România, țara cu cele mai multe decese provocate de poluare

Potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu (AEM), fiecare al optulea deces în Uniunea Europeană (UE) ar avea legătură cu poluarea mediului înconjurător, România fiind țara cu cea mai gravă situație din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit documentului AEM, peste 400.000 de persoane mor anual în Europa ca urmare a poluării aerului. Analiza arată că poluarea aerului ar fi, ca și până acum, cea mai mare amenințare la adresa sănătății din partea mediului.

Totuși, AEM precizează că situația s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 30 de ani. În 1990, numărul deceselor provocate de poluarea aerului era de un milion.

ADVERTISEMENT

Raportul scoate în evidență deosebirea clară dintre țările din estul și cele din vestul Europei. În multe țări est-europene, rata morților premature provocate de factori de mediu este cu mult peste cea din vestul Europei.

În România se înregistrează cea mai gravă situație din UE. În țara noastră fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar putea fi atribuit poluării mediului.

ADVERTISEMENT

AEM estimează că expunerea la particule fine de materie a cauzat aproape 417.000 de decese premature în 41 de țări din Europa în 2018. În jur de 379.000 din aceste decese au fost înregistrate în statele membre UE.

Raportul AEM, care analizează date la nivelul anului 2018, arată că valoarea limită a Uniunii Europene pentru particulele fine de materie (PM2.5) a fost depășită, în 2018, de șase state membre: Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, Polonia și România. Doar patru țări din Europa — Estonia, Finlanda, Islanda și Irlanda — au înregistrat concentrații mai mici ale particulelor fine de materie în raport cu valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, care sunt mai stricte.

Aproape 350.000 de sarcini pierdute anual din cauza poluării

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 349.681 de sarcini pierdute în fiecare an în India, Bangladesh și Pakistan au fost asociate cu o calitate slabă a aerului.

Publicat în jurnalul Lancet Planetary Health, studiul sugerează că, dacă aceste țări ar îndeplini standardele de calitate a aerului din India, ar fi putut preveni 7% din pierderile anuale de sarcină.

Aerul poluat a fost legat anterior de numărul mare de avorturi spontane, nașteri premature și greutății scăzute la naștere la sugari, ca urmare a efectelor poluării asupra mamei. Alte cercetări au descoperit că poluarea poate pătrunde placenta unei mame și poate ajunge la făt în uter.

Studiul citat însă, este primul de acest gen care cuantifică efectul poluării ambientale asupra pierderii sarcinii în Asia de Sud – una dintre cele mai poluate regiuni de pe Pământ – și autorii spun că descoperirile lor sunt importante pentru îmbunătățirea sănătății publicului și sănătății maternale, în special în țările cu venituri mici.

„Asia de Sud are cea mai mare povară a pierderii sarcinii la nivel global și este una dintre cele mai poluate regiuni din lume cu PM2,5. Constatările noastre sugerează că o calitate slabă a aerului ar putea fi responsabilă de o povară considerabilă a pierderii sarcinii în regiune, oferind o justificare suplimentară. pentru acțiuni urgente pentru a combate nivelurile periculoase de poluare”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Tao Xue, profesor asistent la Universitatea Peking, China, citat de CNN.

PM2.5 este o poluare cu particule minuscule care se pot deplasa adânc în plămâni atunci când sunt inhalate și intră în sânge. Particulele, formate din praf, murdărie, funingine sau fum, provin de pe șantierele de construcții, drumuri neasfaltate, câmpuri, coșuri de fum sau incendii și pot conține substanțe chimice diferite. Dar cele mai multe particule sunt un amestec de poluanți din centralele electrice, emisiile industriale și vehiculele. Expunerea la astfel de particule a fost legată de tulburări pulmonare și cardiace și poate afecta funcțiile cognitive și imune.

Cercetătorii au descoperit că între 2000 și 2016, 7,1% din pierderile de sarcină din Asia de Sud erau atribuite faptului că mamele erau expuse poluării aerului care depășea standardul actual de calitate a aerului din India, de 40 micrograme de particule pe metru cub de aer.

Pentru nivelurile de poluare a aerului peste normele Organizației Mondiale a Sănătății, care recomandă 10 micrograme pe metru cub de aer, expunerea ar fi putut contribui la 29% dintre pierderile de sarcină, a constatat studiul.

Studiul a mai constatat că viitoarele mame din zonele rurale sau cele mai în vârstă aveau un risc mai mare decât mamele tinere din zonele urbane. Pierderea sarcinii asociată cu poluarea aerului a fost mai frecventă în regiunea câmpiilor nordice din India și Pakistan.

Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au analizat datele din anchetele gospodăriilor asupra stării de sănătate din 1998 până în 2016 și au estimat expunerea la poluare în timpul sarcinii cu ajutorul sateliților. Apoi au creat un model care a examinat modul în care expunerea la poluare a crescut riscul de pierdere a sarcinii unei femei, luând în considerare vârsta maternă, temperatura și umiditatea, variațiile sezoniere și tendințele pe termen lung ale pierderii sarcinii.

Studiul a inclus 34.197 de femei care pierduseră o sarcină, inclusiv 27.480 avorturi spontane și 6.717 nașteri mortale. Dintre pierderile din sarcină, 77% au fost din India, 12% din Pakistan și 11% din Bangladesh.

Studiul avertizează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili cauzalitatea dintre poluare și pierderea sarcinii.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 4,2 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor de inimă, a cancerului pulmonar, a bolilor respiratorii acute și cronice legate de poluarea aerului.

Fumul produs de incendiile de vegetație poate răspândi boli infecțioase

Fumul rezultat din incendiile de vegetație ar putea fi o nouă cale pentru răspândirea infecțiilor, potrivit unei cercetări publicate recent.

Oamenii de știință spun că microbii și fungii pot supraviețui în număr mare în coloanele de fum. Autorii cred că este probabil ca organismele din sol, despre care se știe că provoacă infecții, să poată fi transferate în acest fel. Aceștia susțin că este necesară o monitorizare mai mare a fumului produs de incendiile de vegetație de către autoritățile sanitare.

De zeci de ani, s-a presupus pe scară largă că niciun organism nu trăiește mult în fumul produs de incendii. De asemenea, s-a presupus că, dacă fumul reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, se datorează faptului că este plin de particule.
Se știe că aceste particule microscopice de funingine sunt un iritant sever, cauzând probleme respiratorii și cardiovasculare.

Cu toate acestea, a crescut îngrijorarea că fumul produs de incendii ar putea transporta și microbi sau ciuperci infecțioase. Centrele SUA pentru Controlul Bolilor (CDC) afirmă că pompierii sunt expuși riscului de coccidioidomicoză, o infecție comună cauzată de o ciupercă care se transmite pe cale aeriană atunci când solul este perturbat.

Oamenii de știință încep acum să descopere amploarea potențialei amenințări infecțioase reprezentate de fumul de la incendiile de vegetație. Folosind noi tehnici de captare a microbilor din fum, cercetătorii spun că au găsit peste 900 de tipuri diferite de bacterii și aproximativ 100 de ciuperci unice.

“Diversitatea microbilor pe care am găsit-o până acum în cele foarte puține studii care au fost făcute este impresionantă”, a spus dr. Leda Kobziar, de la Universitatea din Idaho, SUA, care a condus cercetarea. “Acești taxoni (grupuri de organisme vii) nu au fost găsiți în aerul care necontaminat cu fum din aceleași locații înainte de incendiu, demonstrând că arderea și vânturile asociate aerosolizează microbii în coloanele de fum”, a mai precizat ea, citată de BBC.

Cercetătorii consideră că microbii se fixează pe particulele de materie din fum.

Chiar și în cazul incendiilor de mare intensitate, oamenii de știință au descoperit bacterii din abundență la 300 de metri deasupra focului. Peste 60% dintre acestea au fost viabile. Ei suspectează că particulele pe care călătoresc protejează microbii de radiațiile ultraviolete, care ar putea să-i omoare.

În timp ce oamenii de știință au arătat că există un număr mare de bacterii în fum și că pot supraviețui, întrebarea cheie este cât de mult reprezintă o amenințare la adresa sănătății?

„Am găsit o serie de microbi care sunt cunoscuți în mod obișnuit pentru că provoacă boli respiratorii, care pot declanșa astmul, de exemplu”, a spus dr. Kobziar. “Probabilitatea să existe ca organisme care provenite din sol și vegetație capabile să cauzeze infecții este mare, dar nu a fost încă testată experimental.”

Studiile anterioare asupra uraganelor și furtunilor au arătat că acești agenți patogeni pot parcurge distanțe extrem de lungi, deși nimeni nu a demonstrat încă o călătorie similară pentru bacteriile dintr-o coloană de fum.

Dar capacitatea fumului de a călători în jurul lumii sugerează că ar putea fi o „verigă lipsă” în explicarea unor tipare de infecție.

O companie din India fabrică materiale de construcție din aer poluat

India are cea mai gravă poluare a aerului din lume. Găzduind 21 din cele mai poluate 30 de orașe din lume, aerul său toxic ucide mai mult de un milion de oameni în fiecare an. Acest lucru se datorează în parte faptului că națiunea din Asia de Sud este al doilea mare producător de cărămidă din lume. Cuptoarele din cărămidă – care reprezintă 20% din emisiile de carbon negru la nivel global – contribuie semnificativ la aerul său extrem de poluat.

Arhitectul indian Tejas Sidnal a fost șocat să descopere rolul industriei construcțiilor în criza poluării și a lansat Carbon Craft Design în 2019. Startupul preia carbon negru extras din aerul poluat și îl reciclează pentru a face plăci de construcție elegante, fabricate manual.

Aerul care acoperă orașele din India conține adesea niveluri periculos de ridicate de particule fine, cunoscute sub numele de PM2.5, care au fost legate de boli pulmonare și cardiace și pot afecta funcțiile cognitive și imune. În 2019, New Delhi a declarat o urgență de sănătate publică după ce a suferit un nivel record de smog.

PM2.5 include carbon negru, o substanță care poate absorbi de la soare de un milion de ori mai multă energie decât dioxidul de carbon în zilele sau săptămânile în care rămâne în atmosferă.

Pentru a crea plăcile de carbon, Carbon Craft Design a colaborat cu Graviky Labs, o companie indiană care a creat anterior „Air Ink”, o tehnologie care captează funinginea de carbon din mașini și fabrici și o transformă în cerneală și vopsea.

Graviky Labs folosește un dispozitiv de filtrare pentru captarea funinginei de carbon de la generatoarele de eșapament diesel și combustibili fosili, elimină contaminanții precum metalele grele și praful din funingine și conferă carbonul purificat Carbon Craft Design sub formă de pulbere.

Carbon Craft Design amestecă carbonul capturat cu deșeurile de ciment și marmură din cariere pentru a produce plăci monocromatice. Sidnal spune că compania își propune să se asigure că fiecare placă conține cel puțin 70% deșeuri. Vinde plăcile arhitecților și comercianților cu amănuntul pentru 29 USD pe metru pătrat – un preț ridicat în comparație cu plăcile ceramice obișnuite.

Foto: Carbon Craft Design

Pe măsură ce compania extinde producția, Sidnal speră să scadă prețurile și să producă o gamă mai ieftină de plăci de carbon.

De la lansarea primelor sale produse în urmă cu un an, clienții Carbon Craft Design au inclus branduri globale de modă și firme de arhitectură din India. În noiembrie 2020, compania a modernizat un magazin Adidas din Mumbai, acoperind pereții și podeaua cu plăcile sale din carbon.

ADVERTISEMENT