Știrea publicată în primăvară era seacă. Apăruse în presa economică. Se acordase un aviz tehnic de racordare pentru un parc eolian de 120MW în localitatea Băneasa din județul Constanța. Nimic ieșit din comun. Dar în momentul în care cei de la profit.ro au intrat în miezul problemei, subiectul a devenit interesant și pentru presa de sport.
Firma care va face parcul eolian din localitatea aflată la câțiva kilometri de granița cu Bulgaria se numește Unitedpower Eolian SRL și e înființată în august 2021. Ceea ce a atras atenția a fost structura acționariatului. Când parcurgi numele găsite la Registrul Comerțului, se ridică mai mult de o sprânceană. Membri ai familiei Becali, dar și milionarul patron al Rapidului și al italienilor de la Genoa, Dan Șucu, se regăsesc în „organigrama” Unitedpower Eolian SRL.
Lăsăm deoparte pasiunile din fotbal și observăm că oamenii de afaceri își văd pur și simplu de business-urile lor. Banii fac bani, viața curge liniștit înainte. La fel ca Dunărea aflată nu departe de Băneasa de Constanța. Faptul că o firmă deținută majoritar de Șucu și controlată, practic, de familia Becali produce bani din eoliene e un subiect care incită. Mai ales că la mijloc vorbim de un business ce va genera sute de milioane de euro, cei apropiați spunând că ar fi vorba de circa 350-400 de milioane!
Așa că am devenit curioși să vedem unde se pune pe picioare proiectul Becali – Șucu. Drumul de la București la Băneasa se face în mod normal prin Călărași, trecând cu bacul Dunărea la Ostrov. Dar mai ai și surprize care-ți dau planul peste cap în zilele când vântul bate prea tare (exact ce-și doresc proprietarii de parcuri eoliene😊). Atunci bacul nu traversează fluviul și ești nevoit să te întorci la A2 și să ocolești câțiva zeci de kilometri. Ajungi astfel la Băneasa dinspre Cernavodă, nu dinspre Lipnița și Mănăstirea Dervent. Ratezi peisajele superbe, dar te consolezi cu viteza de pe autostradă.
Și chiar cum vii pe drumul dinspre mare, la intrare în localitate, vezi dealurile din jur și încerci să vizualizezi ce ar putea fi aici. Oare pe coamele astea bătute de vânt, unde acum se lăfăie mai mulți cai, vor apărea eolienele noului proiect? Suntem chiar la intrarea dinspre Adamclisi, în dreptul indicatorului pe care scrie „Comuna Băneasa, județul Constanța”. Nici țipenie de om, doar cabalinele care sunt la ele acasă. Deocamdată…
Coborâm în comună pentru a căuta informații. Interesant este că spre centru, pe ambele părți ale șoselei, e plin de panouri solare. Este ceva normal în zonă. Începe ușor-ușor să se trăiască din energia solară și eoliană, care mângâie Dobrogea de sute de ani, dar nu a fost lumea atât de dezvoltată…
Oprim în parcul de lângă Primărie, unde câțiva muncitori își fac pauza de odihnă și de… hidratare la umbra unor copaci. Nu pe bănci, direct pe iarba din zonă. Hidratarea asta e cu dus și-ntors. Pentru că oamenii aflați în timpul programului de muncă sting căldura cu baxuri de bere, nu de apă. Na, metoda clasică, deși doctorii ne ceartă și ne spun că lichidul din malț mai mult face sete decât o stinge. În fine, omul ascultă medicul doar când i-e rău!
Oamenii sunt curioși. Ce-ar căuta niște băieți de la București în comuna lor? Ajung două-trei cuvinte cheie, gen Becali, eoliene și limba se dezleagă imediat. Ba chiar e posibil să avem un derby Rapid – FCSB în direct pe tema parcului eolian de la Băneasa. „Da, colo sus pe dealul cela cum vii dinspre Negureni se pregătesc oamenii să se apuce de treabă. Cică e băgat și nea Gigi Becali, șeful de la Steaua, și patronul cela cu mobila de la Rapid”.
Ce mică e lumea când ajungem la fotbal! Fanul care ne-a introdus în subiectul vizitei e luat imediat pe „șut” de un rapidist deranjat de prezentare. „Ați vrea voi la Steaua voastră care se cheamă FCSB un patron ca domnul Șucu. Nu vezi că vă batem peste tot pe unde vă prindem!”, pune jar pe focul de afară suporterul Giuleștiului.
Nu e nevoie de arbitru, pentru că se liniștesc singuri, râzând. Se uită puțin șiret la aparatul de fotografiat, dar pricepem aluzia. Nu filmăm! „Doreii” noștri sunt chiar în timpul programului de muncă, probabil pauza s-a terminat de mult, și au lângă ei „regenerabilele” cu malț de 50 de bani garanție.
Nu ne-am înșelat. Chiar pe dealurile pe care le-am văzut vor apărea eolienele proiectului Becali – Șucu. Ceea ce știu oamenii din Băneasa e important. Dar lucrurile trebuie puse puțin în matca lor. Vezi cum e românul? Dacă aude Becali, se gândește imediat la Gigi Becali, patronul de la FCSB! Deși în acest proiect, omul de la Palat nu are vreo implicare. Și o să vedem exact ce înseamnă prezența familiei Becali în această afacere în momentul în care punem pe hârtie tot acționariatul de la Unitedpower Eolian SRL.
Așa cum e corect și deontologic, ai vrea să obții și informații oficiale legate de proiectul de sute de milioane de euro ce se pregătește să fie „dus de vânt” în comuna Băneasa. Că doar suntem la fața locului. Avem însă neșansa să fie trecut de orele 14 și să nu mai putem intra în posesia unei reacții „la cald”. E posibil să fie cam târziu pentru factorii locali de decizie…
E deschisă însă sala de jocuri din apropiere. Acolo e mereu aglomerație și voie bună. Suntem plini de case de pariuri, de săli de jocuri și de farmacii. N-am scris de bănci, pentru că nu prea am văzut în Băneasa. Ideea este că oamenii de aici, o localitate de nici 5.000 de locuitori, știu că vor veni „oameni cu bani mulți” la ei acasă. Vine firma înființată cum spuneam în 2021, an în care recensământul din Băneasa indica 4.883 de locuitori. În continuă scădere. Pentru că așa e în ultimii 20-25 de ani în satele noastre: începe să bată vântul! Până la urmă acesta e și subiectul reportajului…
În peisajul pe care-l vedeți în fotografiile alăturate va apărea parcul eolian de 120 MW de la Băneasa. Din momentul primirii avizului tehnic de racordare, firma Unitedpower Eolian SRL are la dispoziție doi ani pentru construirea acestui parc eolian. Este perioada în care trebuie finalizate lucrările de la Băneasa. După 2 ani, avizul expiră, așa că lucrările vor demara cât de curând. Mai ales că, din informațiile obținute de FANATIK, data estimată pentru punerea în funcțiune este octombrie 2027!
Centrala eoliană de la Băneasa va fi racordată la o stație de 400 KV care va fi ridicată la Deleni. În anii următori, centrala va fi racordată și la linia de 400 KV Medgidia Sud – Varna. Vorbim, cum spun oamenii locului, de „cel mai bun vânt din România”!
Unitedpower Eolian SRL este o firmă cu sediul în București care a fost înființată în august 2021. Potrivit unui document oficial consultat de profit.ro, profilul firmei este producția de energie electrică din surse regenerabile. În primăvara acestui an, Unitedpower Eolian SRL a privit de la Agenția pentru Protecția Mediului avizul tehnic de racordare (ATR) pentru parcul eolian de 120 MW din comuna Băneasa, județul Constanța.
Asociatul majoritar al firmei Unitedpower Eolian SRL este, cu 36,1%, Asco Construcții SRL, deținută de inginerul Ștefan Lichwar. Acesta, care este asociat cu Dan Șucu, patronul Rapidului, a preluat pachetul majoritar de la Unitedpower Eolian SRL în contul unei datorii de 3,4 milioane de lei (aproximativ 620.000 de euro) pe care familia Becali, Giovanni și Victor, a avut-o față de el. Ștefan Lichwar a construit mai multe ansambluri rezidențiale ale lui Dan Șucu, patronul Mobexpert și al Rapidului. Șucu și Lichwar sunt de asemenea asociați în Praga Imobiliare SRL.
Familia Becali deține restul acțiunilor în Unitedpower Eolian SRL. Este vorba despre fetele lui Giovanni Becali și Victor Becali, Andreea, respectiv Alina, dar și de soția lui Giovanni și ginerele lui Victor, Ioan Natură. Acesta din urmă este, practic, cel care se ocupă în principal de toată această afacere încă de la deschiderea firmei, acum exact trei ani.
România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani în acest business al energiei solare și eoliene. Există în acest moment mai multe proiecte ale unor parcuri eoliene în țara noastră. Cu ajutorul colegilor de la profit.ro, haideți să trecem în revistă cele mai importante investiții.
Cel mai mare proiect este cel din județul Bihor, din comuna Batâr. Acesta va avea 445 MW și este deținut de o firmă locală controlată de Adam Szucs, un cetățean maghiar. Apoi un proiect eolian de 290 MW se va ridica tot în județul Constanța, ca și subiectul articolului de față. Acesta este realizat de suedezii de la OX2 și e la Cherchezu-Dumbrăveni. Rămânem tot în Dobrogea. Nawaf Salameh, fondatorul și proprietarul Alexandrion Group, ridică în comunele constănțene Horia și Băltăgești un parc eolian și unul fotovoltaic de 223,2 MW, respectiv 220,8 MW.
Grupul spaniol Belmonte e aproape de a termina un parc eolian de 198 MW în localitatea Giurgeni din județul Ialomița. Un alt proiect bazat pe energia solară, de 180 MW, va fi amplasat pe lacul de acumulare Gălățui din județul Călărași. Nu în ultimul rând, la Rahman, în județul Tulcea, se pregătește un parc eolian de peste 83 MW. Vânt din pupa în România!
Au fost și alți oameni din fotbal care au văzut un business de succes în energia solară și eoliană. Gică Popescu a ridicat în 2009 un parc eolian în județul Tulcea, la demararea afacerii avându-l alături de celebrul președinte al Barcelonei, Joan Laporta. Popescu avea în Tulcea 500 de hectare de pământ pe care erau amplasate 50 de turbine care produceau 5 KW fiecare.
Un alt mare internațional român care a activat în Spania s-a lansat în această industrie după ce a renunțat la fotbal. În 2010, Adrian Ilie a găsit un teren propice la Mărășești pentru un proiect eolian. El i-a avut alături pe doi dintre șefii săi de la Valencia, foștii președinți Enrique Roig Olmos și Juan Bautista Soler.