Afacerea foarte profitabilă pusă pe picioare de o familie din România. Planta pe care o cultivă în prezent pe mai puțin de un hectar care se vinde cu 100 de lei gramul.
”Aurul roșu”, așa cum mai este cunoscut șofranul, a fost mereu considerat cel mai scump condiment din lume. Are o arie de răspândire destul de mare. Poate fi găsit pe culturi din zona Spaniei până în India. De altfel, cei mai mari producători de șofran sunt Spania și India. Cele două țări oferă, împreună, circa 80% din producția mondială.
În ultimii ani, timid, planta aceasta a început să fie cultivată și pe zone tot mai mari din România. A apărut în zone din Banat și Crișana, mai exact în județele Arad și Bihor.
Acum, ”moda” a fost sesizată și în zona Moldovei. Convins de fiul său, Dumitru a plantat bulbi de şofran pe un fost câmp de cereale, în urmă cu 5 ani. În acel moment, nu avea habar cum se întreține o astfel de plantație.
Înainte de a-i sugera tatălui său această idee de afacere, Dragoș a avut o discuție cu un bucătar din Belgia. Investiția familiei din Moldova s-a ridicat la circa 3.500 de euro.
”Am început cu o suprafaţă de 5 ari şi acum am ajuns la 20 de ari. Nu facem faţă la o suprafață mai mare, nu avem o mână de lucru”, spune Dragoș Precub, producător local, pentru Observator News.
Prețul pentru un singur gram de șofran ajunge și la 100 de lei. Pe cât de scumpă este planta, pe atât de migăloasă este munca necesară pentru a obține produsul final ce poate fi comercializat.
”Acestea sunt florile uscate. Ele înfloresc în perioada din octombrie – noiembrie. Florile sunt folosite pentru ceaiuri, pentru creme, în industria cosmetică și multe alte domenii.
Acesta este condimentul, şofranul brut, care este poate fi folosit în indutstria gastronomică, la o Paella foarte bună, la un Risotto şi pe cure terapeutice pentru sistemul nervos”, explică Oana Precub – producător local.