News

Afacerea bănoasă pusă pe picioare de o familie din România. Au cultivat o plantă care acum se vinde cu 100 de lei gramul

Care este afacerea extrem de bănoasă dezvoltată de o familie din România. Planta pe care o cultivă se vinde cu 100 de lei gramul.
30.05.2024 | 20:49
Afacerea banoasa pusa pe picioare de o familie din Romania Au cultivat o planta care acum se vinde cu 100 de lei gramul
O familie din România a dat lovitura: afacerea extrem de profitabilă pusă pe picioare. Sursa foto: capturi Observator News / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Afacerea foarte profitabilă pusă pe picioare de o familie din România. Planta pe care o cultivă în prezent pe mai puțin de un hectar care se vinde cu 100 de lei gramul.

O familie din România a dat lovitura: afacerea extrem de profitabilă pusă pe picioare. Un gram din această plantă costă 100 de lei

”Aurul roșu”, așa cum mai este cunoscut șofranul, a fost mereu considerat cel mai scump condiment din lume. Are o arie de răspândire destul de mare. Poate fi găsit pe culturi din zona Spaniei până în India. De altfel, cei mai mari producători de șofran sunt Spania și India. Cele două țări oferă, împreună, circa 80% din producția mondială.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, timid, planta aceasta a început să fie cultivată și pe zone tot mai mari din România. A apărut în zone din Banat și Crișana, mai exact în județele Arad și Bihor.

Acum, ”moda” a fost sesizată și în zona Moldovei. Convins de fiul său, Dumitru a plantat bulbi de şofran pe un fost câmp de cereale, în urmă cu 5 ani. În acel moment, nu avea habar cum se întreține o astfel de plantație.

ADVERTISEMENT

Înainte de a-i sugera tatălui său această idee de afacere, Dragoș a avut o discuție cu un bucătar din Belgia. Investiția familiei din Moldova s-a ridicat la circa 3.500 de euro.

Am început cu o suprafaţă de 5 ari şi acum am ajuns la 20 de ari. Nu facem faţă la o suprafață mai mare, nu avem o mână de lucru”, spune Dragoș Precub, producător local, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Prețul pentru un singur gram de șofran ajunge și la 100 de lei. Pe cât de scumpă este planta, pe atât de migăloasă este munca necesară pentru a obține produsul final ce poate fi comercializat.

ADVERTISEMENT

”Acestea sunt florile uscate. Ele înfloresc în perioada din octombrie – noiembrie. Florile sunt folosite pentru ceaiuri, pentru creme, în industria cosmetică și multe alte domenii.

Acesta este condimentul, şofranul brut, care este poate fi folosit în indutstria gastronomică, la o Paella foarte bună, la un Risotto şi pe cure terapeutice pentru sistemul nervos”, explică Oana Precub – producător local.