Afacerea care îţi poate aduce un profit colosal datorită cererii foarte mari. Un singur kilogram se vinde cu câteva mii de euro, fiind vorba de un produs care se poate folosi cu mare încredere la orice fel de mâncare.
Trufele denumite și „diamantele pământului” sau „perlele bucătăriei” sunt tot mai căutate în ultima perioadă. Foarte mulți români au observat potențialul acestei afaceri și au început să cultive aluni în rădăcinele cărora se ascunde trufe.
Acestea sunt unele dintre cele mai rare și mai cerute specii de ciuperci. Se găsesc destul de greu pentru că se dezvoltă sub pământ în simbioză numai cu rădăcinile anumitor copaci sau arbuști. Nu necesită condiții specifice.
Din fiecare plantă se poate extrage până la 200 de grame de trufă neagră pe an. Potrivit ideideafaceri.manager.ro, înființarea unei astfel de afaceri pe un teren de 1.000 mp costă circa 3.000 de euro.
Trufele apar la 4-5 ani de la plantare și profitul pe un singur hectar poate depăși 15.000 de euro. Un singur kilogram poate ajunge la 2.500 de euro, cea mai valoroasă fiind cea albă. Prețul poate crește în funcție de calitatea și de dimensiunea acestora.
Investitorii au observat potențialul pe care-l are afacerea cu trufe din mai multe motive. Unul dintre acestea are legătură cu cererea care este din ce în ce mai mare la nivel mondial.
De asemenea, exploatarea terenului pe care s-au cultivat trufele se poate întinde pe durate de timp mari, de ordinul deceniilor. Întreținerea nu este una complicată, ci bazată pe irigare și curățare de buruieni.
Aceste tipuri de ciuperci trebuie cultivate în soluri bine drenate, departe de apele stătătoare. În plus, plantațiile nu trebuie să fie aproape de vegetația care le poate înăbuși condițiile și pentru că au nevoie de foarte mult sol la dispoziție.
În aceeași notă, trufele trebuie cultivate departe de copaci, cu excepția alunilor. Pomii pot afecta condițiile de creștere și pot face ca apa să băltească și să scoată la suprafață nutrienții din pământ.