Afacerea unui cultivator care a muncit mai mult de un deceniu în afara granițelor, are un succes nebun în România. Produsele lui Dan se vând ca pâinea caldă, după ce a făcut o investiție serioasă în țară.
După ce a muncit 13 ani în străinătate, Dan Simorne s-a întors în Baia Mare, iar aici a deschis afacerea cu care are un succes incredibil în România. Bărbatul a cumpărat un teren, investind în cultura de alune bio.
Seceta din acest an a distrus recoltele multor agricultori, însă a fost în favoarea românului din Baia Mare. În 2024 a înregistrat o recoltă mai mare cu aproape 40 la sută față de anul 2023.
Investiția a fost mare, însă acum a început să apară și profitul. „A prins, aduce şi profit. Trebuie să avem răbdare. Fiindcă investiţia e foarte mare, cu terenul, cu plantele, utilaje.
Anul ăsta am reușit undeva între două tone jumate, trei tone, încă mai avem de cules câteva zile”, a declarat Dan Simorne, proprietarul plantației, potrivit Observator News.
Cultivatorul spune că are costuri ridicate de întreținere, deoarece nu folosește fertilizanți chimici, ci doar produse fitosantiare certificate ecologic. Însă, cultura de alun poate fi extrem de profitabilă.
„Eu fiind pe ecologic, certificat ecologic, am nişte costuri mai mari de întreţinere şi producţia nu e aşa de mare”, a adăugat bărbatul. Investiția poate fi recuperată într-o perioadă mult mai scurtă de timp față de alte plantații pomicole.
Prețul pentru un kilogram de alune bio nu este mic. Totuși, beneficiile pentru organism sunt extraordinare. Dacă sunt consumate crude sunt și mai bune, având în vedere că își păstrează proprietățile.
Nutriționiștii spun că alunele reprezintă o sursă bună de energie. Conțin o cantitate semnificativă de proteină, magneziu, calciu, vitamina E, acizi grași și grăsimi. În piețe, un kilogram de alune bio costă 25 de lei, arată sursa citată.