News

Afacerea cu care fermierii români au dat lovitura în 2022. Au obținut și 5.000 de lei pe tonă

În 2022, un an dificil pentru toate sectoarele agriculturii, o parte dintre fermierii români au dat lovitura cu o plantă cultivată tot mai frecvent. Aceștia au obținut chiar și 5.000 de lei pe tonă.
06.07.2022 | 08:06
Afacerea cu care fermierii romani au dat lovitura in 2022 Au obtinut si 5000 de lei pe tona
Fermierii din România au dat lovitura în 2022. Afacerea care le-a adus până la 5.000 de lei pe tonă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nu toți fermierii din țară lucrează în pagubă într-un an 2022 lovit de o secetă cruntă. Cei care au pariat pe o anumită plantă se bucură de profituri uriașe.

Fermierii din România au dat lovitura în 2022. Afacerea care le-a adus până la 5.000 de lei pe tonă

În ultimii ani, culturile de rapiță au fost printre cele mai profitabile din România. Destinată frecvent în industria biodiesel, rapița este cultivată în țara noastră pe suprafețe tot mai extinse, pentru a produce ulei de calitate, nutreț pentru hrana animalelor sau miere de albine.

ADVERTISEMENT

Fermierii din România care au optat în 2022 pentru aceste culturi au dat lovitura. Este și cazul lui Ionuț Rusu, un agricultor care în toamnă a însămânțat 60 de hectare de teren doar cu rapiţă.

”Arată ok. Tocmai pentru că a fost o cultură semănată anul trecut: a avut un pic de apă, în iarnă a fost puţină zăpadă, puţine precipitaţii în primăvară, dar cât de cât s-a făcut, dar a fost coaptă forţat, observăm băţul este verde. Se desface foarte bine”, a declarat acesta, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Dacă în 2021 tona de rapiță se vindea cu prețuri de 1.500 – 1.700 de lei, în prezent prețurile au explodat. Fermierul amintit mai sus recunoaște, cu entuziasm, că tarifele s-au triplat.

”A fost chiar și 5.000 de lei pe tonă, acum e 3.500 – 3.700 de lei pe tonă”, spune Ionuț Rusu.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care culturile de floarea-soarelui sunt în pericol din cauza secetei, rapița îi salvează și pe fermierii din vestul țării.

Un alt fermier a cultivat aici 1.000 de hectare și e convins că această plantă reprezintă o salvare într-un an secetos..

ADVERTISEMENT

”Este o cultură care anul acesta pe foarte mulţi dintre fermierii din zona de vest îi va scoate la liman din punct de vedere financiar. Majoritatea terenurilor arată bine şi foarte bine. Rapiţa are foarte multe întrebuinţări, în mod special în partea de biocombustibil, în industria alimentară, uleiul, în industria zootehnică”, spune Alexander Degianski, conform sursei citate.

Rapița, o plantă care nu ridică foarte multe probleme pentru agricultori

Rapița se remarcă în ultimii ani ca o plantă foarte profitabilă pentru fermieri. Ea nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările. Într-un an bun, cu condiții climatice favorabile, profitul obținut de pe un hectar de rapiță poate depăși profitul obținut de pe un hectar de grâu.

În plus, rapița intensifică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă, este 100% mecanizată și ușor de integrat în rotația culturilor.

Date fiind noile tehnologii de cultură și hibrizii, rapița se cultivă cu succes în condițiile climatice din țara noastră.

ADVERTISEMENT