Delta Dunării este sinonimă cu gastronomia pescărească specifică, la mare căutare de turiștii care vor să guste diverse rețete de pește. De aceea, din ce în ce mai mulți localnici deschid așa numitele puncte gastronomice locale, o moștenire lăsată de marele Ivan Patzaichin.
Ivan Patzaichin a fost cel care a lansat conceptul de Punct de Gastronomie Locală (PGL), la Tulcea, pentru a veni în sprijinul comunităților locale și a turismului din Delta Dunării. La Sfântu Gheorghe, 53 de bucătari urmează cursuri de formare profesională pentru a deschide puncte de gastronomie locală, unde se poate mânca gustos și în siguranță.
„Punctul de Gastronomie trebuie să devină un loc al comunităţii, al tradiţiei şi al întâlnirii între turişti şi cultura locală”, explică Teodor Frolu, de la Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, potrivit Observator.
„Va ridica nivelul de trai în comuna Sfântu Gheorghe. Cei care o sa ne viziteze să poată să vadă și plaja, să-i atragem prin tradiții”, a spus Claudiu-Dragoş Cladiade, primarul din Sfântu Gheorghe.
Soţul Iuliei Ilie ei este pescar şi se ambiționează să le pună pe masa turistilor bucate „ca la mama acasă”. „Turiştii vin şi mănâncă la noi. Noi trebuie sa fim mai precauţi cu peştele. Ciorbe, storceag care este aici, provenit din Sfântu Gheorghe. Pește prăjit, plachie sau un proțap la cuptor, icre, scrumbie”, spune Iulia.
„Încercăm să convingem cât mai mulți localnicii să-și deschidă punctele gastronomice locale. Oamenii vor prinde curaj să vină cu activităţile lor”, a explicat și Anca Simion, organizator.
Punctele Gastronomice Locale oferă, ca bucătării private, rețele care sunt caracteristice zonei Deltei Dunării, un concept care a fost lansat în 2016. „Punctele gastronomice locale reprezintă o inițiativa a Asociaţiei Ivan Patzaichin. O modalitate prin care gospodării privați și societățile comerciale își pot etala produsele culinare”, a punctat Mitică Tuchilă, directorul DVS.
În Tulcea deja s-au deschis 51 de puncte gastronomice locale iar pe întreg teritoriul țării există deja peste 500. „Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 are obiectivul de a sprijini dezvoltarea locală din Delta Dunării și din alte regiuni naturale din România, prin protejarea biodiversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, promovarea patrimoniului hidrografic românesc, readucerea în actualitate a tradițiilor românești, promovarea profilului cultural și pe cel natural ale Deltei Dunării și de a încuraja un stil de viață sănătos”, se arată pe site-ul asociației.
„Este evident că actul culinar este formator și păstrător de tradiție, iar capacitatea PGL-urilor de a oferi o experiență ancorată în contemporaneitate, care adaptează cu creativitate și bună măsură rețetele vechi, poate aduce zonei nu doar bunăstare, ci și consolidarea identității locale”, precizează Asociația Ivan Patzaichin- Mila 23.