O familie din Botoșani deține singura fermă de găini care produc ouă Bio din regiunea Moldovei. Și-a perfecționat afacerea cu ajutorul fondurilor europene și încearcă să convingă atât potențialii clienți, cât și pe cei care activează în domeniu, cât de multe beneficii are agricultura ecologică.
În județul Botoșani, mai exact în comuna Ungureni, se găsește unica fermă Bio de găini ouătoare din zona Moldovei. Mara și Vladimir Bardăuș au crezut în ideea lor inovatoare și au investit în aceasta în jur de 2,6 milioane de euro. Mare parte din sumă, însă, a venit din fonduri europene.
Acum produc nu mai puțin de 6000 de ouă ecologice în fiecare zi, iar găinile sunt… fericite. Cele 9000 de păsări din rasa Isa Brown au parte de condiții care se ridică la cele mai stricte standarde ecologice.
Fiecare dispune de 4 metri pătrați cu iarbă. De asemenea, în adăposturi, pe un 1 metru pătrat stau doar patru găini, bucurându-se de confort chiar și când condițiile meteo sunt vitrege.
„Pământ natural, față de betonul din hală, chiar dacă acolo este acoperit de paie. Aici le aducem permanent lucernă, mai multă decât în mod normal în hale. Au oportunitatea să se scalde, să facă băi de soare și să beneficieze de tot ceea ce au nevoie pentru o creștere și o producție cât mai eficientă”, a spus fermierul.
În momentul în care au pus pe picioare afacerea, fermierii au pornit de la dorința de a pune la dispoziția clienților produse sănătoase, prin implementarea unui sistem integrat de agricultură ecologică. „Toată mâncarea este în sistem ecologic, provenită în cea mai mare parte din cultură proprie. Exploatăm 120 de hectare de teren arabil certificat în sistem ecologic.
Cultivăm grâu, porumb, floarea-soarelui și soia, pe care le folosim în cea mai mare parte pentru hrana animalelor”, a declarat Vladimir Bardăuș, conform antena3.ro.
Ferma unde se produc ouă Bio este, în totalitate automatizată. De la hrănirea găinilor până la recoltarea ouălor, fiecare etapă este atent gestionată. Acest proces asigură o calitate superioară și costuri mai reduse.
„Colectarea din cuibare se face automat, pe o bandă specială. Ouăle sunt sortate, iar cele sparte sau deformate sunt puse separat și depozitate până seara, când se termină colectarea și sunt duse la centru”, au dezvăluit Mara și Vladimir Bardăuș.
Vladimir și Mara nu se limitează doar la producția de ouă, ci se străduiesc să le explice oamenilor avantajele agriculturii ecologice. Astfel, au reușit să câștige clienți loiali. „Vin de la Botoșani și, în trecere, am oprit să iau niște ouă proaspete de la domnii aceștia. Sunt client vechi. Sunt de calitate, față de ce găsim în magazine”, a menționat un cumpărător.