Afacerea cu care Oana, o româncă stabilită în Anglia, a dat lovitura. Totul a început dintr-o simplă pasiune, iar acum are sute de comenzi. Produsele ei sunt delicioase, fiind apreciate inclusiv de străini.
Povestea Oanei Smeu a început în 2020, atunci când a plecat din România, împreună cu familia, pentru un trai mai bun. Soțul româncei avea un job stabil, însă cum Oana era nevoită să stea acasă pentru a avea grijă de cei patru copii, a decis să își transforme pasiunea pentru gătit într-o afacere.
Așa a început să vândă sarmale pe internet, reușind astfel să contribuie la bugetul familiei. În scurt timp, preparatele ei s-au vândut ca pâinea caldă, fiind preferate atât de români, dar și de britanici.
Oana spune că sarmalele sunt gătite folosind o rețetă tradițională de la bunica ei. Ideea de a-și transforma hobby-ul în afacere a apărut după botezul fetiței sale, atunci când a preparat mâncare tradițională pentru toți invitații.
„Nu eram sigură că invitații vor fi deschiși la mâncarea mea tradițională, dar au rămas impresionați. Apoi, câteva luni mai târziu, mi-a venit ideea să postez fotografii pe grupurile de români, din Anglia, că fac sarmale.
Prețul era de o liră pentru o singură sarma. Mulți m-au luat în râs, dar eu nu i-am luat în seamă. Două zile mai târziu, m-am trezit că îmi vin oameni acasă, să-mi cumpere sarmalele, și am făcut 1.600 de lire doar în acele două zile”, a declarat Oana, potrivit ziare.com.
Ulterior, preparatele Oanei au fost din ce în ce mai căutate și a primit oferte pentru a găti la evenimente. Acum, meniurile ei includ aperitive, ciorbă, sarmale și friptură. Cei care o căutau la început erau românii nostalgici după gustul bun al mâncării tradiționale.
Preparatele delicioase ale româncei au fost apreciate și de localnicii din Anglia. A gătit inclusiv pentru medici esteticieni și a încheiat contracte cu firme pentru a furniza mâncare angajaților.
„Un om s-a îndrăgostit, la un moment dat, de sarmalele mele și venea regulat, la câteva săptămâni, să-mi cumpere mâncarea. Cerea mereu câte 500 – 600 de sarmale.
De multe ori, se aduna cu prietenii și îmi cerea să le gătesc salată boeuf, ciorbă, friptură și chiftele. Și cumpărau în cantități mari”, a adăugat Oana.
Românca spune că își dorește să devină private chef, visul ei fiind să gătească mâncare tradițională românească pentru clienți de renume internațional.