Life

Afacerea de apartament care te scotea din sărăcie în comunism. Revine în forță în 2025 – ai nevoie de 1.000 de euro ca să deschizi un atelier

Afacerea de apartament cu care multe persoane făceau bani în comunism. Ca să deschizi un atelier în 2025, ai nevoie de 1.000 de euro.
31.05.2025 | 13:30
Afacerea de apartament care te scotea din saracie in comunism Revine in forta in 2025  ai nevoie de 1000 de euro ca sa deschizi un atelier
Afacerea de apartament care era foarte profitabilă în comunism. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În 2025, afacerea de apartament care era populară mai ales în perioada comunismului este, din nou, la mare căutare. Nu trebuie să investești deloc mulți bani de la început. Cu timpul, câștigurile vor fi destul de mari.

Afacerea de apartament cu care multe persoane au făcut bani frumoși în comunism. Începe să fie căutată și în 2025

În perioada comunismului, exista o afacere de apartament cu ajutorul căreia oamenii puteau face bani frumoși. Mai exact, persoanele cate aveau o mașină de cusut și știau croitorie puteau ajunge să aibă câștiguri decente, echivalente cu salariul pe două sau trei luni al unui muncitor în fabrică.

ADVERTISEMENT

Multe femei obișnuiau să croiască diverse articole vestimentare și să facă ajustări, iar atelierele de croitorie și reparații haine pot fi, din nou, profitabile și în 2025. Nu e nevoie de sume uriașe de bani pentru a începe o astfel de afacere, ci de 1.000 de euro. Cu această sumă, poți deschide o afacere locală de succes.

Atunci când hainele au nevoie de mici ajustări, cum ar fi repararea unui fermoar sau coaserea unui nasture căzut, oamenii nu vor să le arunce pentru a cumpăra altele, mai ales având în vedere prețurile mari ale articolelor vestimentare.

ADVERTISEMENT

În schimb, mulți sunt dispuși să caute o croitorie pentru a-și salva hainele, iar prețul plătit poate fi mult mai mic decât achiziționarea altor articole. Atelierele de cartier nu mai sunt, însă, la fel de multe la număr ca înainte, iar cererea este uriașă.

Persoanele care se pricep, însă, la croitorie pot lua în calcul deschiderea unei afaceri locale. Dacă vrei să faci acest pas, ai nevoie de o mașină de cusut fiabilă, în primă fază.

ADVERTISEMENT

Aceasta trebuie să fie un model semi-profesional, iar prețul ar trebui să fie în jur de 2.000 – 3.000 de lei (400 – 600 de euro), notează playtech.ro. Există, de altfel, și variante second hand pentru o mașină de cusut bună. Este important să verifici starea acesteia înainte de a o cumpăra.

ADVERTISEMENT

După aceea, trebuie să achiziționezi materiale de bază, adică ace, ațe, metru de croitorie, foarfeci profesionale și un fier de călcat bun, cu aburi, și consumabile, care ajung să coste încă 200 – 300 de euro în plus.

Cum poți atrage clienții

Poți începe mica afacere chiar de acasă. Cei mai mulți clienți aleg un croitor pe recomandare. Pentru început, poți merge chiar la domiciliul clientului pentru măsurători sau pentru livrarea hainelor ajustate. În acest fel, nu vei avea de plătit chirie sau alte cheltuieli. O altă variantă este să închiriezi un spațiu mai mic, dar e recomandat să faci acest lucru numai daci ai deja clienți constanți.

În plus, promovarea este importantă și poți apela la rețelele de socializare pentru a avea vizibilitate. Pentru reclamele locale pe Facebook și Instagram, poți investi 100 – 200 de euro. Postările pot fi simple, dar atractive, pentru ca tot mai mulți clienți să apeleze la serviciile tale.

Este recomandat să creezi o pagină de Facebook activă, unde să postezi regulat, și să te înscrii gratis pe Google My Business, pentru ca oamenii să te poată găsi mai ușor.

O simplă ajustare a hainelor, precum scurtatul pantalonilor, costă 30 – 60 de lei. Mulți clienți vin, de obicei, cu 2 – 3 articole de modificat. Chiar și cu 2 – 3 clienți zilnic, poți câștiga 200 – 300 de lei pe zi.

Într-o lună, dacă ai o activitate constantă, poți ajunge la câștiguri de 4.000 – 6.000 de lei, profitul fiind de peste 60%, întrucât materialele consumabile nu costă foarte mult.

Activitatea trebuie fiscalizată, așa că ar trebui să-ți deschizi și un PFA – persoană fizică autorizată. În comparație cu un SRL, costurile de gestiune nu sunt atât de mari. Totodată, este mai simplu să ții contabilitatea.

Dacă decizi să deschizi o afacere de croitorie, trebuie să pui accent pe calitate și să dai dovadă de seriozitate. Doar așa vei atrage mai mulți clienți, iar câștigurile vor fi mari în timp.