News

Afacerea de familie a fugarului Daniel Dragomir, profit de 150.000 de euro, în 2021. Cine a preluat firmele fostului ofițer SRI

O firmă deținută de familia lui Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru fapte de corupție, a făcut profit important, deși are un singur angajat.
13.06.2022 | 13:07
Afacerea de familie a fugarului Daniel Dragomir profit de 150000 de euro in 2021 Cine a preluat firmele fostului ofiter SRI
Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, a fugit în Italia din cauza unei condamnări pentru fapte de corupție / Foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Firma Daiman Public Relation, specializată în activități specifice agențiilor de publicitate, a înregistrat, în 2021, un profit de 721.875 lei, deși nu pare să mai aibă activitate. Societatea este deținută și administrată de Ivan Ianis Mihai, fiul vitreg al fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, condamnat la 3 ani și 10 luni pentru trafic de influență, spălare de bani și fals în înscrisuri. Dragomir a fugit în Italia și în urmă cu un an s-a predat autorităților de la Bari, însă instanța nu s-a pronunțat nici până azi în legătură cu cererea României de extrădare. Fostul ofițer este judecat în stare de libertate.

Fiul vitreg de 20 de ani a lui Draniel Dragomir face afaceri de sute de mii de euro

Ivan Ianis Mihai este fiul din prima căsătorie a Marinelei Zoica, actuala soție a lui Daniel Dragomir. Conform G4Media, acesta are 20 de ani și este student în anul II. În 2020, el a preluat de la mama lui și celălalt business al familiei, Peer House Communication, în schimbul sumei de 600.000 de euro, pe care îi va plăti acesteia eșalonat, în decurs de 10 ani.

ADVERTISEMENT

SC Daiman Public Relation SRL a reușit, în anul 2021, o cifră de afaceri de 881.953 lei și un profit net de 721.975 lei (aproximativ 144.000 euro), în condițiile în care datoriile au ajuns la 589.051 lei și are un singur angajat. Agenția de publicitate este înregistrată la o adresă din cartierul Dristor, nu mai deține un domeniu propriu de internet iar pagina de Facebook nu a mai fost actualizată de 8 ani.

Fiul vitreg al lui Dragomir apare și în motivarea condamnării fostului ofițer SRI, judecătorii notând că o parte din sumele obținute ilegal de fostul ofițer SRI erau virați în contul tânărului.

ADVERTISEMENT

”Modul insidios în care inculpatul Dragomir Daniel a înțeles să se folosească de propria soacră (C.D.), dar și de fiul vitreg (Ivan IANIS-Mihai), pentru a disimula proveniența ilicită a sumelor de bani, obiect al infracțiunii de corupție, denotă în opinia Parchetului lipsa de scrupule, dar și persistența în atingerea scopului ilicit inițial propus și anume, acela de a ascunde sume de ordinul sutelor de mii de euro”, se arată în sentința Curții de Apel București, pronunțată în iunie 2020.

Ce s-ar afla în spatele profitului spectaculos al firmelor familiei Dragomir

În 2014, după ce Dragomir s-a retras de la Daiman, compania a reușit să încheie un contract cu ANOFM, pentru proiectul strategic ”Îmbuntățirea sistemului managerial și informațional al SPO”, finanțat din fonduri europene. Daiman Public Relation a fost și partener al siteului Era News, care a funcționat în urmă cu câțiva ani și care îi aparținea lui Daniel Dragomir.

ADVERTISEMENT

Cealaltă firmă deținută de Ivan Ianis Mihai a terminat anul 2021 cu o cifră de afaceri nulă și un profit negativ, de 65.690 lei. Totuși, Peer House Communication valorează o avere, pentru că societatea are un capital de 77,2 milioane lei, reprezentând 17 cupoane emise de Regatul României, în 1931. Nu este clar cine a evaluat aceste certificate la o astfel de sumă, însă ele au ajuns în portofoliul societății în 2016, pe vremea când Dragomir și soția lui erau în afacere.

Astfel de tranzacții suspecte ar putea reprezenta ”încercarea de ascundere a sursei banilor”, a explicat un jurist cu experiență, sub anonimat, pentru G4Media. ”Se dorește introducerea în circuitul civil și justificarea unor bani obținuți în modalități netransparente”, mai arăta acesta.

ADVERTISEMENT

Daniel Dragomir primea 25.000 de euro lunar de la un afacerist, în schimbul informațiilor secrete

Daniel Dragomir a fost condamnat definitiv, în iunie 2020, după ce a fost acuzat de procurorii DNA că i-ar fi comunicat omului de afaceri Rami Ghaziri, patron al Avicola Crevedia, informații secrete la care avea acces.

Afaceristul era monitorizat de direcția generală de Securitate economică a SRI, într-un dosar de evaziune fiscală în industria cărnii. Dragomir l-ar fi ajutat pe Ghaziri să se păzească de monitorizarea SRI și controalele ANAF, oferindu-i chiar sprijin pentru operațiuni de rambursare mai rapidă TVA, în urma intrevenției pe lângă funcționari ai statului. În schimbul serviciilor sale, Daniel Dragomir ar fi primit 25.000 de euro pe lună.

Daniel Dragomir a fost trimis în judecată și în dosarul Black Cube, pentru constituirea unui grup infracțional organizat. El ar fi încercat o operațiune de compromitere a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, a președintelui Klaus Iohannis și a șefului SRI, Eduard Hellvig.

ADVERTISEMENT