Doi proprietari de sere din România s-au reprofilat și au pus pe picioare afacerea extrem de profitabilă care le-a adus faimă în toată țara. Ce plante cultivă aceștia mai nou în locul legumelor.
Din varii motive, în ultimii ani tot mai mulți români au renunțat la cultivarea legumelor. Producătorii autohtoni sunt complet descurajați să mai cultive roșii, castraveți, ardei și alte tipuri de legume căutate în țară din cauza lipsei subvențiilor şi a importurilor masive şi necontrolate din alte state.
Astfel, antreprenorii se reorientează. Treptat, florile încep să înlocuiască roșiile şi castraveții în sere. A crescut numărul producătorilor români care au renunțat să cultive legumele tradiţionale şi au făcut pasul îndrăzneț către plantele ornamentale.
E important de spus că cererea pe piață este una tot mai mare, iar profitul celor care investesc în acest sector este pe măsură. Au observat acest trend doi proprietari de sere din comuna Matca, județul Galați.
Zona este cunoscută în țară în special pentru legume. În ultime perioadă, foarte multe de solarii de aici s-au umplut de flori. Sute de familii au renunţat la legume, castraveţi şi alte legume şi plantează flori.
Inspirat din străinătate, acolo unde a lucrat în domeniu, un român a revenit acasă și a pus pe picioare propria afacere. Afirmă că profitul e mult mai mare din flori decât din legume.
“Cred că la flori se muncește mai mult, că trebuie să ai mai multă grijă de ele. Este şi o investiţie mult mai mare decât la legume şi profitul e pe măsură. Investeşti mai mult, trebuie să câştigi mai mult. Avem muşcate, dalia, trandafiri, primulii, cyclamen“, a povestit Dumitrache Pohliuc, proprietarul serei din Matca, conform Observator.
Daniela, o altă proprietară de seră, a renunțat de ceva timp la legume. Ea aduce din străinătate răsaduri pe care le cultivă şi le pune apoi la vânzare. ”Cam şase luni durează de când o pun eu, adus butaşul din Olanda sau Italia, până la stadiul final în care o vând la seră, în faţă.
Sunt soiuri foarte multe, dar împărţite aşa – flori de curte şi agăţători. Muşcata englezească, muşcata-trandafir, muşcata zonală, Kaliopa. Chiar dacă le pun pentru bani, mă gândesc şi la cel care le cumpără”, a explicat Daniela Marin, pentru sursa citată.
O floare în ghiveci costă în medie de la 15 la 25 de lei. Producătorii din Matca au vânzări importante şi pe site-urile de anunţuri. Ei livrează florile în orice loc din țară.