O afacere fabuloasă dezvoltată în Marea Neagră cu midii, stridii și pești promite să pună România pe lista țărilor care dețin astfel de ferme. Apele Române au făcut deja anunțul privind deschiderea licitației pentru 28 de perimetre în largul Mării Negre.
Fermele acvacultură vor fi la nord de Capul Midia, în apropiere de Mamaia, dar și între Agigea și Jupiter. Cei care sunt interesați să înceapă o activitate în acest domeniu trebuie să știe că o fermă va avea între trei și 5 ha.
Aici vor putea fi crescute stridii, midii și pești mediteraneeni. Inclusiv stridia japoneză va putea fi găsită în fermele marine din largul Mării Negre. În acest sens, biologii din Constanța au amplasat deja primele cuști cu stridii franțuzești, arată Antena 3 CNN.
„Această tehnologie cu cuștile noi de proveniență Noua Zeelandă este pentru prima dată testată în România și în bazinul Mării Negre. Stridiile, de asemenea stridia japoneză, este de proveniență Italia. O vom testa în condițiile litoralului nostru cu succes”, a declarat biologul Victor Niță, potrivit sursei citate.
Primele cuști au fost montate la aproximativ trei kilometri de litoral. Pentru a vedea dacă se adaptează la condițiile de aici, experții le vor verifica starea lună de lună. Este o premieră pentru țara noastră, fiind singura activitate de acvacultură marină pe litoralul românesc.
În prezent, cele mai multe restaurante din România aduc midii și stridii din Bulgaria, aici unde există 100 de ferme marine. Anual, bulgarii produc peste 20.000 de tone. Cei mai mai producători de midii și stridii de la Marea Neagră sunt Turcia, Bulgaria, Rusia și Georgia.
Investitorii care vor închiria perimetrele marine trebuie să știe că perioada de concesiune va fi pe 20 de ani. În ceea ce privește costul de închiriere, cel mai mic va fi de 15.000 de lei, iar cel mai mare de circa 45.000 de lei pe un ha de luciu de apă.
„După 2016, s-au demarat un program și un proiect cu institutul și cu toți cei abilități să creeze un cadru legal cât mai aproape de adevăr. Este singura activitate de acvacultură marină la Marea Neagră, la litoralul românesc al Mării Negre.
Și suntem ultima țară care facem așa ceva. Probabil calitatea gustativă a lor va fi mai bună decât cea din Italia, e testată de mine 20 de ani”, a adăugat Mirică Crivăț, unul dintre investitori.