News

Afacerea fabuloasă pe care trebuie să o facă toți românii care stau la curte. Profitul e uriaș

Românii pot realiza profituri mari din agricultură. Țara noastră este unul din cei mai mari exportatori de cereale din Uniunea Europeană
10.12.2023 | 15:29
Afacerea fabuloasa pe care trebuie sa o faca toti romanii care stau la curte Profitul e urias
Românii pot paria pe agricultură ca sursă de venit / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agricultura românească a obținut anul trecut profituri de trei miliarde de euro din exportul de cereale. Țara noastră se află în topul exportatorilor din Uniunea Europeană.

Exportatori principali în UE și în Orientul Mijlociu

Potrivit unor date oficiale, prezentate de Agrointel, exporturile de cereale și de oleaginoase în 2022 au realizat profituri de peste trei miliarde de euro, „mai mult decât suma totală achitată fermierilor români ca subvenție de la UE și bugetul național”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Statele din afara blocului comunitar în care România și-a exportat cea mai mare parte a cerealelor – majoritatea grâu, porumb și oleaginoase –  sunt Egipt (1,7 milioane tone), Algeria (peste 920.000 tone) și Iordania (1,3 milioane de tone).

Țara noastră a rămas, în 2022, unul din principalii exportatori de cereale în Orientul Mijlociu și în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Războiul din Ucrain și tranzitul prin portul Constanța

Cu toate acestea, de la invazia Ucrainei și blocarea porturilor sale de către Federația Rusă, afluxul de cereale ucrainene în Constanța, principalul port românesc la Marea Neagră, a îngreunat activitățile producătorilor locali care doresc să își exporte produsele.

Aceștia fac presiuni asupra guvernului pentru a limita impactul acestor importuri de cereale asupra capacității lor de depozitare a grâului în port. În puțin peste un an, aproape o treime din exporturile ucrainene (grâu, porumb etc.) au fost expediate prin această rută maritimă alternativă și trebuie să fie depozitate înainte de a fi redirecționate.

ADVERTISEMENT

Chiar și după ce un acord negociat de Națiunile Unite și Turcia a oferit Ucrainei un acces limitat la trei dintre porturile sale de la Marea Neagră, portul românesc Constanța a devenit principala rută alternativă de transport maritim, gestionând aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei de la invazia rusă.

Acord București-Kiev

În octombrie, premierul Marcel Ciolacu și omologul său ucrainean Denis Șmihal au semnat, la Kiev, un memorandum de înțelegere care va contribui la asigurarea tranzitului de produse ucrainene și la promovarea trecerii frontierei între Ucraina și România.

ADVERTISEMENT

Până la sfârșitul anului, Bucureștiul vrea să dubleze volumul cerealelor ucrainene care tranzitează România, a anunțat Marcel Ciolacu. „Împreună, am reușit să găsim o modalitate de a facilita tranzitul cerealelor și de a proteja interesele agricultorilor români”, a spus el.

Coridoare de solidaritate

Comisia Europeană a salutat semnarea memorandumului de înțelegere, afirmând că documentul „va consolida și mai mult capacitatea coridoarelor de solidaritate”, în special având în vedere daunele provocate infrastructurii de transport din Ucraina de agresiunea rusă, anunța Euractiv.

Între martie 2022 și septembrie 2023, peste 51,5 milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse similare și peste 42 de milioane de tone de produse neagricole – cum ar fi minereuri, fier, oțel și lemn – au putut părăsi Ucraina datorită coridoarelor de solidaritate. De la începutul războiului, în februarie 2022, aceste rute au permis exportarea a aproximativ 60% din cerealele ucrainene.

 

 

ADVERTISEMENT