Mai mult, în România există spitale moderne și medici de încredere, mai ales clinicile private, chiar dacă nu la tot pasul. Turismul medical, după cum îi spune și numele, ajută foarte mult și domeniul turismului pentru că străinii care vin la tratament în țara noastră au nevoie și de cazare pe toată durata șederii lor.
Fenomenul este în creștere în special în București, Sibiu sau Cluj-Napoca, acolo unde sunt vizate în special centrele medicale private. ”La hotel vin și se cazează fie rudele pacienților în timpul operațiilor, fie ulterior pacienții, care se întorc în oraș pentru tratamentele și controalele postoperatorii. Un însoțitor stă minimum două zile în hotel, dar sunt unii care rămân și zece zile.
Caută hoteluri economice, aflate în vecinătatea spitalelor. Sunt ancorați total în turismul medical, nu vizitează orașul și sunt captivi în hotel, unde mănâncă și apelează la toate serviciile posibile, de la spălătorie la taxi. Nu le arde de altceva. Stau toată ziua alături de pacient, la clinică ori la spital, iar seara se întorc și mănâncă la hotel”, spune Călin Ile, un specialist din domeniu, conform Bugetul.ro.
Turismul medical aduce cu 30% mai mulți străini în România în fiecare an. Majoritatea străinilor vin în România pentru operații estetice, lucrări stomatologice, chirurgia obezității și wellness. Mulți sunt din Italia, Anglia sau Germania și aleg țara noastră pentru că serviciile sunt de calitate, iar prețurile foarte mici comparativ cu Europa.
De exemplu, în Europa un dentist de calitate poate să coste de 4 ori mai mult ca unul din România. Chiar și așa, în primele 9 luni din 2024 peste 17.000 de străini au cheltuit 32 de milioane de euro pentru proceduri medicale în țara noastră. Acest număr este considerat un adevărat record pentru țara noastră în ultimii ani.
Potrivit datelor oficiale, turismul medical este în creștere în toată Europa de Est, iar pacienții din Marea Britanie, țările nordice sau Germania vin în această zonă a Europei și pentru tratamente cosmetice sau spa-uri medicale. Prețurile sunt, în mod evident, mult mai mici, chiar de trei ori mai mici ca la ei acasă.
”Această piață are un potențial foarte mare, dar nu este în întregime dezvoltată. Regiunea s-a specializat în tratamente simple care nu necesită consultație prealabilă”, a declarat Szymon Piatkowski, șeful departamentului de consultanță medicală din Europa Centrală și de Est la PwC. Așadar, există un entuziasm în această direcție.
Începând cu 2013 există o directivă a Uniunii Europene care permite pacienților din orice stat membru să obțină tratament medical care să poată fi rambursat dacă e acoperit de schemele naționale de asistență medicală, indiferent de țara unde a fost urmat tratamentul. În consecință, străinii profită de această lege și aleg turismul medical ca o alternativă la problemele de sănătate.
Magdalena Rutkowska, proprietar al Medical Travel Partner, agenție de turism specializată în turismul medical din Europa de Est, spune că fenomenul este în plină dezvoltare. ”În fiecare lună primesc solicitări de la mai multe clinici noi care doresc să înceapă să ofere servicii pentru clienți internaționali ”, a declarat Magdalena Rutkowska conform sursei citate.