Sport

Afacerea Leo Messi la Inter Miami! De unde vin banii pentru această tranzacţie şi cine are cel mai mult de câştigat

Leo Messi va juca la Inter Miami din această vară. FANATIK vă prezintă modul în care a fost posibil acest transfer şi sumele ameţitoare puse în joc.
08.06.2023 | 12:57
Afacerea Leo Messi la Inter Miami De unde vin banii pentru aceasta tranzactie si cine are cel mai mult de castigat
Afacerea Leo Messi la Inter Miami! De unde vin banii pentru această tranzacţie şi cine are cel mai mult de câştigat
ADVERTISEMENT

Leo Messi a declinat ofertele de la Al Hilal şi Barcelona şi a ales Inter Miami ca viitoare destinaţie. Superstarul argentinian va evolua în MLS, cu trei ani înainte de revenirea Cupei Mondiale pe tărâm american.

Afacerea Leo Messi la Inter Miami! Totul a pornit de la David Beckahm

Acest pas al lui Messi ar putea duce la transformarea MLS, campionatul cu cea mai puternică ascensiune în lume. David Beckham a semnat în anul 2007 cu Los Angeles Galaxy, într-un moment în care existau 12 echipe în campionatul nord-american.

ADVERTISEMENT

Atunci, taxa pentru înscrierea în campionat a unei echipe era de 10 milioane de dolari, iar în momentul de faţă, suma este de 500 de milioane de euro, în campionat fiind 30 de formaţii, mai mult decât dublu faţă de momentul în care David Beckham a semnat cu Galaxy.

Surprinzător este faptul că Leo Messi a acceptat oferta americanilor, în condiţiile în care Al Hilal i-a oferit cel mai mare contract din istoria fotbalului (400 de milioane de dolari pe an). Dar, americanii au reuşit să creeze un pachet de finanţare uriaş, pe măsura pretenţiilor lui Messi.

ADVERTISEMENT

Clauza din contractul lui Beckham! A avut posibilitatea să cumpere o franciză pentru 25 de milioane de dolari

MLS are o regulă prin care plafonul salarial anual pentru întreaga echipă este de 5,21 milioane de dolari pe an. Această sumă ar fi fost câştigată de Leo Messi în mai puţin de o săptămână la Al Hilal. Dar aici intră în joc şi partenerii lui Messi.

De la sosirea lui Beckham, în 2007, campionatul nord-american permite fiecărei echipe să aibă un maximum de trei fotbalişti cu salarii pentru care să nu se aplice niciun plafon. Atunci, englezul avea un salariu record de 6.500.000 de dolari pe sezon.

ADVERTISEMENT

Dar, această ofertă a fost îmbunătăţită substanţial de o clauză care i-a permis lui David Beckham să cumpere o franciză în MLS pentru 25 de milioane de dolari, ofertă pe care a acceptat-o în 2013 când a intrat într-un grup de finanţatori în Miami. Iar Inter Miami s-a născut din ideea lui Beckham.

Apple şi Adidas, sponsorii care susţin afacerea Messi în Miami!

Între timp, aceste sume au explodat, iar franciza Inter Miami a ajuns la o valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari. Cu toate acestea, afacerea Messi sparge toate barierele financiare, astfel că Inter Miami şi MLS au trebuit să găsească soluţii de finanţare, scrie Los Angeles Times.

ADVERTISEMENT

Aici intră în joc Adidas şi Apple, partenerii lui Messi şi MLS. Apple a cumpărat drepturile tv din SUA pentru 2.5 miliarde de dolari pe următorii 10 ani, adică 25 de milioane pe an şi se aşteaptă la o creştere uriaşă a veniturilor din abonamente pentru campionatul nord-american, nu doar din SUA, ci la nivel global, pe propria platformă de streaming.

De cealaltă parte, Leo Messi a semnat un contract pe viaţă cu Adidas, producătorul german de echipament care are exclusivitate până în 2030 pentru toate echipele din MLS. Ambele companii ar avea un avantaj uriaş în urma venirii lui Messi în Statele Unite.

Astfel, Apple şi Adidas vor finanţa în proporţie majoritară contractul lui Messi la Inter Miami, salariul de bază al superstarului fiind un procent minuscul din această afacere. Astfel, transferul lui Messi în Statele Unite a devenit posibil.

Preţul unui bilet pentru meciul Los Angeles FC – Inter Miami a ajuns la 4700 de dolari! Confruntarea se dispută în septembrie

Dar, cei mai câştigaţi din acest business vor ieşi americanii. Peste trei ani, Cupa Mondială se întoarce în SUA, iar venirea lui Leo Messi va accelera şi mai mult dezvoltarea campionatului. Cât despre impactul financiar, deja el se poate simţi.

În doar 24 de ore de la declanşarea nebuniei Messi la Inter Miami, pe pieţele secundare un bilet la meciul din 3 septembrie cu Los Angeles FC a ajuns la 4700 de dolari, pe pieţele secundare.

  • 400.000.000 de dolari pe an a refuzat Messi de la Hilal
  • 35 de ani are Leo Messi
ADVERTISEMENT
Tags: