Deși activa în China, compania era deținută de mai mulți investitori din Danemarca. Aceștia au investit zeci de milioane de euro, însă au fost nevoiți să arunce prosopul și să își recunoască falimentul. Este vorba despre compania Scandinavian Farm Invests. Se pare că dezastrul putea fi evitat, însă investitorii au riscat fără sens sume mari de bani.
Conform publicației Nordjyske, citată de Agrointel, investitorii au mizat greșit pe această fermă din China, astfel că au pierdut în doar câțiva ani aproximativ 76 de milioane de euro. Unul dintre proprietari era Fondul de Investiții pentru Țările în Dezvoltare IFU, care a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă.
Autoritățile au încercat cu disperare să prevină falimentul acestei ferme, astfel că au luat mai multe măsuri încă din decembrie 2023. Inițial, acționarii au dorit să se concentreze la restructurarea și vânzarea fermei de porci, cu o capacitate de 15.000 de scroafe, 60.000 de animale de reproducție și 360.000 de porci anual pentru sacrificare.
Toate eforturile de a ”resuscita” compania au eșuat, astfel că s-a decis intrarea în faliment. Investitorii au luat această decizie din cauza situației dificile a pieței, dar și a pandemiei și a acțiunilor Autorității de Supraveghere Financiară. Ferma este situată în zona Mării Galbene, între Beijing și Shanghai.
Este considerată printre cele mai productive ferme din țară, însă nu are venituri semnificative. Momentan ar exista condiții foarte dificile pe piață, combinate cu prețurile crescute pentru furaje, dar și prețuri foarte mici la porci, astfel că situația actuală părea inevitabilă. Pentru ca drama să fie completă, un focar de pestă porcină africană a ucis toți porcii în urmă cu doi ani. Începând cu 2018, ferma daneză din China a pierdut peste 76 de milioane de euro, conform sursei citate.
Se pare că situația din China nu-i sperie pe investitorii din România, care au decis să construiască aici cea mai mare fermă de reproducere de porci din Europa. Acest complex zootehnic va funcționa în comuna Semlac din județul Arad. Agrointel vorbește despre un proiect cu o suprafață totală de 23.000 de metri pătrați și 6 corpuri de clădire.
Societatea ASA Cons din Turda se va ocupa de livrarea prefabricatelor, în timp ce patronul este societatea PAB România, din Arad. ”Suntem entuziasmați să vă prezentăm câteva poze cu începutul montajului complexului zootehnic de suine, în Semlac, Arad! Proiectul va avea 6 corpuri, cu o suprafață totală de 23.000 metri pătrați”, au scris, recent, pe Facebook, reprezentanții ASA Cons.
Primarul comunei Semlac, Letiția Stoian, a anunțat că lucrările de construcție a viitorului complex vor fi finalizate în câteva luni, iar aici ferma va avea o capacitate de 5.000 de porci pentru reproducție. ”La Semlac se construiește cea mai mare fermă de reproducție din Europa. Va avea o capacitate de 5.000 de capete. Lucrările au început în urmă cu două săptămâni și două hale au fost deja ridicate.
Antreprenor general este PAB România, ASA Cons fiind societatea care livrează prefabricatele. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu investitorii, când va fi pusă în funcțiune ferma, vor fi cel puțin 25 de locuri de muncă, iar tehnologia folosită va fi una modernă. Investitorul probabil nu se va opri aici”, a declarat primarul Letiția Stoian pentru sursa citată.