News

Afacerea uriașă de care s-a ales praful. Investitorii au mizat totul, dar au pierdut zeci de milioane de euro

O uriașă fermă de porci a intrat în faliment, astfel că investitorii au pierdut zeci de milioane de euro. Este vorba despre o celebră fermă de porci din China.
12.06.2024 | 21:14
Afacerea uriasa de care sa ales praful Investitorii au mizat totul dar au pierdut zeci de milioane de euro
Afacerea uriașă de care s-a ales praful. Investitorii au mizat totul, dar au pierdut zeci de milioane de euro. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Deși activa în China, compania era deținută de mai mulți investitori din Danemarca. Aceștia au investit zeci de milioane de euro, însă au fost nevoiți să arunce prosopul și să își recunoască falimentul. Este vorba despre compania Scandinavian Farm Invests. Se pare că dezastrul putea fi evitat, însă investitorii au riscat fără sens sume mari de bani.

Afacerea uriașă de care s-a ales praful în China

Conform publicației Nordjyske, citată de Agrointel, investitorii au mizat greșit pe această fermă din China, astfel că au pierdut în doar câțiva ani aproximativ 76 de milioane de euro. Unul dintre proprietari era Fondul de Investiții pentru Țările în Dezvoltare IFU, care a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au încercat cu disperare să prevină falimentul acestei ferme, astfel că au luat mai multe măsuri încă din decembrie 2023. Inițial, acționarii au dorit să se concentreze la restructurarea și vânzarea fermei de porci, cu o capacitate de 15.000 de scroafe, 60.000 de animale de reproducție și 360.000 de porci anual pentru sacrificare.

Toate eforturile de a ”resuscita” compania au eșuat, astfel că s-a decis intrarea în faliment. Investitorii au luat această decizie din cauza situației dificile a pieței, dar și a pandemiei și a acțiunilor Autorității de Supraveghere Financiară. Ferma este situată în zona Mării Galbene, între Beijing și Shanghai.

ADVERTISEMENT

Este considerată printre cele mai productive ferme din țară, însă nu are venituri semnificative. Momentan ar exista condiții foarte dificile pe piață, combinate cu prețurile crescute pentru furaje, dar și prețuri foarte mici la porci, astfel că situația actuală părea inevitabilă. Pentru ca drama să fie completă, un focar de pestă porcină africană a ucis toți porcii în urmă cu doi ani. Începând cu 2018, ferma daneză din China a pierdut peste 76 de milioane de euro, conform sursei citate.

Cea mai mare fermă de reproducție de porci din Europa se construiește în România

Se pare că situația din China nu-i sperie pe investitorii din România, care au decis să construiască aici cea mai mare fermă de reproducere de porci din Europa. Acest complex zootehnic va funcționa în comuna Semlac din județul Arad. Agrointel vorbește despre un proiect cu o suprafață totală de 23.000 de metri pătrați și 6 corpuri de clădire.

ADVERTISEMENT

Societatea ASA Cons din Turda se va ocupa de livrarea prefabricatelor, în timp ce patronul este societatea PAB România, din Arad. ”Suntem entuziasmați să vă prezentăm câteva poze cu începutul montajului complexului zootehnic de suine, în Semlac, Arad! Proiectul va avea 6 corpuri, cu o suprafață totală de 23.000 metri pătrați”, au scris, recent, pe Facebook, reprezentanții ASA Cons.

Primarul comunei Semlac, Letiția Stoian, a anunțat că lucrările de construcție a viitorului complex vor fi finalizate în câteva luni, iar aici ferma va avea o capacitate de 5.000 de porci pentru reproducție. ”La Semlac se construiește cea mai mare fermă de reproducție din Europa. Va avea o capacitate de 5.000 de capete. Lucrările au început în urmă cu două săptămâni și două hale au fost deja ridicate.

ADVERTISEMENT

Antreprenor general este PAB România, ASA Cons fiind societatea care livrează prefabricatele. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu investitorii, când va fi pusă în funcțiune ferma, vor fi cel puțin 25 de locuri de muncă, iar tehnologia folosită va fi una modernă. Investitorul probabil nu se va opri aici”, a declarat primarul Letiția Stoian pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags:
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”