News

Afacerile familiei Bode: legătura neașteptată cu Elena Udrea. Aproape toți partenerii, anchetați pentru evaziune fiscală

Soția ministrului Lucian Bode a fost asociată cu partenera de afaceri a Elenei Udrea, într-o afacere cu instalații electrice.
13.01.2023 | 11:44
Afacerile familiei Bode legatura neasteptata cu Elena Udrea Aproape toti partenerii anchetati pentru evaziune fiscala
Lucian Bode, fost șef PDL Sălaj, a fost ”protejatul” familiei Stanca, apropiată de Elena Udrea. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În afaceri, ca și în politică, este o lume mică. Atât de mică încât nevoia de prosperitate ajunge să aducă împreună oameni care, aparent, au foarte puține lucruri în comun.

Lucian Bode și-a început cariera la compania Electrica Zalău

Despre ministrul Lucian Bode, care în prezent se confruntă cu acuzații destul de serioase de plagiat, puțină lume știe că, înainte să intre în politică, a lucrat în domeniul energetic.

ADVERTISEMENT

De profesie inginer electromecanic, el și-a început activitatea profesională ca șef al serviciului de vânzări la SC Electrometal SRL, după care s-a angajat ca inginer și apoi șef al serviciului exploatare la Electrica SA Zalău.

Potrivit propriului CV, între 2003 și 2008, el a fost și președinte de sindicat la compania de stat, după care a sărit direct în fotoliul de deputat, funcție pe care o îndeplinește și azi, fiind la al patrulea mandat în Parlamentul României.

ADVERTISEMENT

Oficial, Lucian Bode nu apare ca asociat sau administrator al unei societăți comerciale, spre deosebire de soția lui, Karina, de profesie educator.

Educatoarea Karina Bode, afaceri cu cea mai bogată firmă din Sălaj

Din datele de la registrul Comerțului rezultă că soția lui Lucian Bode a deținut 32% din societatea Electroprim SRL, cu sediul în municipiul Zalău. Firma a fost dizolvată în anul 2011, după ce asociații au cerut intrarea în insolvență.

ADVERTISEMENT

Soția ministrului de interne i-a avut ca parteneri de afaceri pe soții Viorel și Elena Viorica Stanca, două personaje cunoscute la nivel local.

Viorel Stanca este un fost căpitan de securitate – contrainformații, ulterior ofițer SRI, ridicat la grad de general în rezervă printr-o decizie semnată de Traian Băsescu, în 2009.

ADVERTISEMENT

Stanca a fost lider al PDL Zalău și a deținut un adevărat imperiu financiar grație companiei Vidalis, care i-a adus o avere de 20 de milioane de euro și l-a propulsat în Top 300 Capital. În 2010, el a fost cercetat pentru evaziune fiscală. Viorel Stanca a decedat în 2021, după ce fusese diagnosticat cu coronavirus.

Relația dintre Viorel Stanca și Lucian Bode era de notorietate, actualul ministru datorându-și debutul în politică fostului căpitan de securitate. Potrivit presei locale, Bode a fost promovat ca secretar general al PDL Sălaj. După ce Stanca s-a retras de la conducerea partidului, locul lui a fost preluat de Lucian Bode.

Soția generalului Stanca, partenera Elenei Udrea la Boghiș Băi

Un profil interesant are și Veronica Elena, soția generalului Stanca. În 2013, ea a devenit atât de apropiată de Elena Udrea încât s-a asociat cu aceasta în proiectul Boghiș Băi.

Deși la acea vreme era ministru, Udrea poza ca investitor strategic într-o nouă stațiune balneoclimaterica din România, situat la 100 de kilometri de Cluj, relația de amiciție între cele două femei nu a durat prea mult

Prietenia dintre Veronica Stanca și Elena Udrea s-a rupt iremediabil după ce favorita lui Traian Băsescu a început să aibă probleme penale iar procurorii au pus sechestru pe activele firmei.

În prezent, firma a intrat în faliment iar Udrea a dat-o în judecată pe Stanca pentru recuperarea banilor pe care i-ar fi investit. Elena Veronica Stanca are, însă, probleme și mai mari. Luna aceasta, ea așteaptă verdictul într-un proces în care este acuzată de evaziune fiscală.

Cealaltă companie, fondată tot cu prietenii din partid

În 2007, Karina Bode a mai intrat într-un business, o firmă de construcții numită LMB Construct. Firma a avut activitate doar doi ani, după care, în 2016, a devenit inactivă.

Soția lui Bode a fondat compania alături de Ioan Mocan, fost consilier județean PDL, care ulterior a candidat pentru un post de deputat din partea PP-DD. Și Mocan a avut probleme cu legea, el fiind anchetat, în 2013, tot pentru evaziune fiscală.

Al treilea asociat este, de asemenea, un fost consilier PDL, trecut ulterior la PNL, Gheorghe Lup. Acesta și-a dat demisia din Consiliul Județean în 2016, ”din motive personale”.

Mocan și Lup i-au cedat tot capitalul social Karinei Bode, în 2008, aceasta figurând și în prezent ca unic asociat al companiei.

Karina Bode a ajuns director al Gradiniței nr 12 din Zalău. În 2022, despre ea s-a scris că ar fi depus actele pentru un post la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, știre infirmată de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT