Fotbal intern

Probleme cu modificarea codului fiscal: “Bombă cu ceas în Liga 1”

Fotbaliştii ar putea ajunge să fie vânaţi de fisc, se tem cei de la ANAF, o dată cu schimbările fiscale care au fost pregătite de la 1 ianuarie 2018.
19.12.2017 | 00:10
Probleme cu modificarea codului fiscal Bomba cu ceas in Liga 1

Fotbalul românesc se pregăteşte de schimbări importante în 2018! Deşi puţini dintre fotbalişti sunt conştienţi de problemele care îi aşteaptă de la 1 ianuarie, modificarea codului fiscal le va produce mari dezavantaje.

Guvernul pregăteşte trecerea fotbaliştilor ca PFI (Persoană Fizică Independentă), măsură care ar putea produce mare confuzie, ba chiar probleme de organizare pentru starurile din Liga 1, care s-ar putea trezi obligate să stea la cozile de la Administraţia Financiară.

Ce înseamnă PFI?

Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii

De ce nu s-ar încadra fotbaliştii la PFI

Cristi Mihai, avocat AFAN, consideră că prin trecerea fotbaliştilor la PFI se face o mare greşeală. Practic, fiind sub contract cu o echipă, încalcă prima regulă pentru a deveni persoane fizice independente. Codul fiscal le cere să evite situaţia în care desfăşoară activitate dependentă faţă de un client / partener de afaceri. “Prin asta înţelegem că fotbaliştilor li se recomandă să joace într-o etapă pentru o echipă, iar apoi, în runda următoare, să meargă la alta. Ajungem în situaţia în care vine o formaţie să îl întrebe pe un fotbalist dacă are treabă şi poate să joace pentru ei în weekend, sau a ales deja altă echipă. Este absurd. Fotbaliştii au contracte clare. Doar cei care practică sporturi individuale se pot încadra ca PFI”, a explicat Cristi Mihai, avocat AFAN, pentru FANATIK.

Cluburile, avantaj uriaş după schimbări

Trecerea la noul regim fiscal ar putea însemna o adevărată gură de oxigen pentru cluburi. “Prin mutarea anumitor obligaţii la angajatori, cluburile îşi vor reduce considerabil cheltuielile salariale. Practic, se vor reduce cu aproximativ 40 de procente pentru fotbaliştii care au contracte de muncă. Pentru cei care au convenţii civile, economia ar fi de aproximativ 20 de procente. Dar cel mai mare avantaj va fi pentru cluburile sprijinite de la bugetul de stat, deoarece va exista un cadru legal mai bun pentru acordarea fondurilor”.

“Jucătorii vor ajunge să fie urmăriţi de Fisc”

Emilian Hulubei, preşedintele AFAN, crede că marea problemă a fotbaliştilor va fi aceea că nu vor fi obişnuiţi cu noile atribuţii pe care le vor avea prin trecerea la PFI. “Prin noile reglementări vor fi atât avantaje, cât şi dezavantaje pentru fotbalişti. Mare problemă este că eu nu cred că vor avea obişnuinţa de a-şi respecta obligaţiile fiscale. Nu pentru că ar fi vorba de rea voinţă, ci pentru că ei nu au mai avut aceste lucruri de făcut până acum. Există posibilitatea ca ei să ceară bani de la cluburi după aceste schimbări, dar puţini dintre ei ar putea avea succes, realistic vorbind. Noi am fost prezenţi în parlament la negocierile pentru introducerea noilor reglementări fiscale. Am venit cu nişte propuneri, nu au fost acceptate în totalitate. O mare problemă este şi că, în acest moment, legea mi se pare ambiguă. Va crea mari probleme”, a explicat Hulubei pentru FANATIK.

 

Tags: