Fotbal intern

AFAN critică protocolul pentru reluarea Ligii 1: „Este făcut de un grup de lucru care nu are nicio treabă cu sportul“

10.05.2020 | 15:27
AFAN critica protocolul pentru reluarea Ligii 1 Este facut de un grup de lucru care nu are nicio treaba cu sportul
ADVERTISEMENT

Emilian Hulubei, preşedintele AFAN, nu este de acord cu prevederile protocolului pentru reluarea Casei Pariurilor Liga 1, conceput de Ministerul Sănătăţii. El spune că organizaţia pe care o reprezintă a trimis o serie de amendamente şi speră că Ministerul Sănătăţii va ţine cont de ele.

Hulubei: „Protocolul este luat din Germania, dar la noi nu se poate respecta asta“

Protocolul impus de Ministerul Sănătăţii este foarte strict şi nu ar putea fi pus în practică în Casa Pariurilor Liga 1. Mai ales că situaţia cluburilor din România diferă foarte mult de cea a formaţiilor din ţările de unde a fost inspirat documentul.

ADVERTISEMENT

„Protocolul este luat din Germania, dar nu s-au gândit că la noi nu se pot aplica acele reguli. La noi nu se poate respecta asta. Părerea mea este că acest protocol este făcut de un grup de lucru care nu are nicio treabă cu sportul.

Am trimis o serie de amendamente la acest protocol. Am înțeles că cei de la FRF au avut discuție cu cei de la Ministerul Sănătății și vom vedea dacă săptămâna viitoare se va ține cont de amendamentele noastre“, a declarat Hulubei pentru Digisport.

ADVERTISEMENT

Efortul financiar al cluburilor pentru testarea jucătorilor la intervalele impuse de minister ar depăşi capacităţile acestora. Un sprijin ar putea şi ar trebui să vină şi din partea FRF şi LPF.

„Cluburile din Casa Pariurilor Liga 1 cred că dispun de niște fonduri să testeze jucătorii și staff-ul în primă fază, dar să-i testeze la fiecare 48 de ore, cum scrie în protocol, mă îndoiesc. Aici ar trebui să vină și Liga sau Federația cu un ajutor, pentru teste, care nu sunt deloc ieftine și nici accesibile. Din ce știu, UEFA ajută cluburile“, a continuat preşedintele AFAN.

ADVERTISEMENT

Ce prevedea protocolul propus de LPF Ministerului Sănătăţii

La baza conceperii documentului a stat siguranţa tuturor celor implicaţi: jucători, antrenori şi orice altă persoană care intră în contact cu echipa. Fiecare club trebuie să stabilească o listă clară de oameni a căror prezenţă este indispensabilă. Toţi cei implicaţi în procesul de cazare, servirea meselor şi efectuarea curăţeniei trebuie identificați, instruiți şi acreditați corespunzător.

Fiecare club va alege o bază de cantonament care va fi folosită exclusiv de cei aleşi anterior (jucători, antrenori, persoane care ajută la buna funcţionare). Toate lucrurile şi toate locurile vor fi dezinfectate conform unui program clar, care va fi adus la cunoştinţă tuturor celor implicaţi. Staff-ul tehnic trebuie să conceaptă programe de antrenament care să limiteze interacţiunile. Toată lumea va fi testată pentru COVID-19, conform indicaţiilor de la Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Antrenamentele de grup presupun împărţirea în grupuri de 8 jucători. Oricare două grupuri nu se pot afla în contact direct în niciun moment, iar pentru fiecare grup se vor folosi 3 vestiare, astfel nîncât să nu se depăşească 3 persoane în acelaşi spaţiu. Toate echipamentele sunt dezinfectate de cei instruiţi pentru asta.

În a doua fază, a antrenamentelor colective, tot personalul va purta măşti şi mănuşi. Accesul în vestiare, sălile de fitness şi zonele de fizioterapie va fi limitat pentru jucători, staff şi un minim de angajaţi de la curăţenie. Fiecare zona va fi igienizată la intervale regulate.

Fiecare individ va fi testat de două ori, cu 72 de ore înainte de cantonament, şi imediat înainte de începerea acestuia. Dacă vreunul dintre teste este pozitiv, se iau măsurile caracteristice, impuse de minister.

ADVERTISEMENT