Fotbal intern

AFAN îl acuză pe Gigi Becali pentru modul în care negociază contractele la FCSB. “O astfel de practică este ilegală!”

10.10.2019 | 11:07
AFAN il acuza pe Gigi Becali pentru modul in care negociaza contractele la FCSB O astfel de practica este ilegala
ADVERTISEMENT

AFAN (Asociația Fotbaliștilot Amatori și Non-amatori din România) îl acuză pe Gigi Becali pentru modul în care negociază contractele jucătorilor de la FCSB, toate acestea după ce patronul vicecampioanei României a dezvăluit că își pune jucătorii să semneze în alb contractul de reziliere. AFAN susține printr-un comunicat emis pentru gsp.ro că practica afaceristului este ilegală.

Gigi Becali e acuzat de AFAN pentru modul în care negociază contractele jucătorilor de la FCSB

Gigi Becali a anunțat că va oferi contracte lungi jucătorilor tineri, iar cei care depășesc 25 de ani vor primi înțelegeri valabile 6 luni sau un an “plus un contract de reziliere în alb, pe care îl semnează jucătorul”. Astfel, latifundiarul din Pipera va reuși să nu aglomereze lotul FCSB-ului cu jucătorii care nu dau randament.

ADVERTISEMENT

„Orice jucător care va veni de acum încolo la FCSB nu va mai avea contract pe doi, pe trei, pe cinci ani. În afara jucătorilor tineri, cei de 25-27 de ani sau cei mai în vârstă vor avea contract pe un an sau pe 6 luni plus încă un contract de reziliere în alb, pe care îl semnează. Nu mă mai încarc cu jucători, îi testez la locul de muncă, direct la strung, să vedem dacă rezistă la presiune. Au fost mulţi care au venit, nu s-au impus şi atunci eu de ce să mă încarc cu ei? Stai şase luni, îţi iei şi bănuţul, apoi te duci mai departe şi îţi vezi de treaba ta. Ai luat banii, nu te-am păcălit cu nimic. Dacă nu acceptă, nu vine. Nu pot să vă spun chiar toate lucrurile, cum le fac eu contractele”, a declarat Becali la ProX.

Bogdan Argeș Vintilă și Gigi Becali într-o conferință de presă susținută la palat. Sursă foto: sportpictures.eu
Bogdan Argeș Vintilă și Gigi Becali într-o conferință de presă susținută la palat. Sursă foto: sportpictures.eu

Iată comunicatul AFAN:

„Semnarea în alb a unor acorduri de reziliere, apreciem această practică ca fiind una ilegală și neregulamentară. Semnarea unui contract de reziliere în alb, mai ales în cazul în care nu este precizată în mod clar data la care părțile convin încetarea contractului de comun acord, echivalează cu lipsa unui acord real de voință între părți, pe de o parte, pe de altă parte echivalează cu recunoașterea dreptului unilateral al clubului de a înceta oricând contractul pe parcursul lui, adică de încetare unilaterală a contractului cu sau fără justă cauză.

ADVERTISEMENT

O astfel de situație contravine atât prevederilor regulamentelor FRF, cât și regulamentelor FIFA. Regulamentul FRF, articolul 18.6, obligă părțile ca încetarea raporturilor contractuale de comun acord să se facă în mod explicit și neechivoc. Articolul 18.8 specifică faptul că încetarea unilaterală a contractului fără justă cauză este interzisă. Se încalcă și articolul 10.2, care reglementează faptul că durata minimă a contractului încheiat de părți este până la sfârșitul anului competițional respectiv.

Semnarea unui contract fără dată și neînregistrarea acestuia la FRF reprezintă de asemenea o încălcare a regulamentului. Cu atât mai gravă ar fi o alterare a înscrisului în sensul modificării datei semnării contractului prin înscrierea unei date ulterioară semnării, care nu ar corespunde realității faptice.

ADVERTISEMENT

Totodată semnarea unui contract în alb este lovită de nulitate deoarece acesta este lipsit de obiect în condițiile în care părțile nu au prevăzut data la care consimt să înceteze convenția și totodată se prezumă că este afectat de un viciu de consimțământ, dacă de semnarea acestuia este condiționată însăși semnarea contractului de activitate sportivă/ contractului de muncă.

O astfel de practică este una ilegală și neregulamentară în condițiile în care la semnarea contractului nu se eliberează fiecăreia din părțile semnatare câte un exemplar al contractului semnat.

ADVERTISEMENT

Atenționăm jucătorii să nu semneze astfel de convenții/contracte/acorduri în alb. Dincolo de argumentele de mai sus privind nelegalitatea unor astfel de practici atenționăm asupra faptului că toate sumele de bani restante, datorate de club jucătorilor, care nu sunt prevăzute în acordurile de încetare vor fi pierdute, regulamentul prezumând că neînscrierea drepturilor restante în acordurile de încetare echivalează cu renunțarea la acestea din partea jucătorului.

În final, atenționăm jucătorii că dovada privind nulitatea unui astfel de acord va fi foarte greu de făcut într-un eventual litigiu”, apare în comunicatul emis de AFAN.

ADVERTISEMENT