Fotbal intern

AFAN, reacție dură după deciziile lui Gigi Becali și Gheorghe Hagi: „Singura explicație este amatorismul care bântuie prin cluburi”

31.03.2020 | 18:54
AFAN reactie dura dupa deciziile lui Gigi Becali si Gheorghe Hagi Singura explicatie este amatorismul care bantuie prin cluburi
ADVERTISEMENT

Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN) a emis un răspuns dur după ce mai multe cluburi din România au decis suspendarea contractelor sau reducerea semnificativă a salariilor jucătorilor.

AFAN, critici dure pentru oficialii cluburilor

Pandemia de coronavirus a suspendat competițiile și, în același timp, a sistat încasările cluburilor, motiv pentru care multe conduceri, printre care cele de la FCSB, Viitorul sau Chindia Târgoviște, au decis intrarea angajaților în șomaj tehnic, ceea ce se traduce într-un salariu de 2.300 de lei lunar, sau reducerea drastică a încasărilor fotbaliștilor.

ADVERTISEMENT

AFAN, Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România, a emis un comunicat prin care critică dur deciziile oficialilor cluburilor și consideră că nu putea fi vorba despre pierderi financiare, dacă echipele beneficiau de o bună organizare.

AFAN apreciază că nu este firesc ca întregul cost al acestei crize să fie suportat doar de sportivi și de stat, soluția echitabilă fiind aceea ca, în urma unui proces de negociere, să se găsească o soluție de echilibru în suportarea costurilor între cluburi, sportivi și stat.

ADVERTISEMENT

Din păcate, am luat act de comportamentul unor cluburi care au aruncat la coșul de gunoi scenariile care implicau buna-credință în gestionarea prezentei situații. Ne confruntăm cu tot felul de spețe, unele mai aiuritoare decât altele, în care, din păcate, costurile sunt suportate doar de stat și, nu în ultimul rând, de sportivi.

Constatăm cu amărăciune (fără surprindere, în unele cazuri) faptul că anumite cluburi așteptau cu nerăbdare o astfel de conjunctură pentru a-și ascunde incompetența managerială sub umbrela unor ipotetice pierderi suferite prin întreruperea campionatului!

ADVERTISEMENT

Incompetența managerială care se traduce prin incapacitatea de atragere, printr-un marketing bine structurat, de fonduri suplimentare. Singura explicație pentru un astfel de tip de comportament este doar amatorismul care bântuie prin birourile acestor cluburi”, se arată în comunicatul AFAN.

Atac către FRF și LPF

AFAN critică și pozițiile FRF și LPF în contextul deciziilor luate de cluburi, considerând lipsa de reacție a forurilor inexplicabilă.

ADVERTISEMENT

Nu înțelegem pasivitatea LPF și FRF în condițiile în care acestea ar fi trebuit să fie cele care măcar să recomande un pachet de măsuri echitabile menite să regleze prezenta situație în sensul împărțirii costurilor acestei perioade. 

Dar, cel mai probabil este mult mai rentabilă o tăcere care are drept consecință aruncarea exclusivă a pierderilor în spinarea statului român și a jucătorilor decât recomandarea ca o parte din costuri să fie suportată de către membrii electori (cluburile sportive)”, transmite AFAN.

ADVERTISEMENT