Începutul de primăvară este unul benefic pentru natură și om, însă puține persoane își dau seama că se confruntă cu o afecțiune într-o astfel de perioadă. Nu este vorba despre ceva grav, ci care poate fi tratat.
Medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea spune că începutul de primăvară, pe cât ne readuce la viață, pe atât creează astenia, adică starea de oboseală. Aceasta apare ca un efect al schimbării anotimpului.
De asemenea, astenia apare și din cauză că iarna am stat mai mult în casă, am mâncat mai nesănătos, pe când primăvara, prin temperaturile sale, ne scoate din casă mai des și ne îndeamnă să ne schimbăm alimentația, pentru că se reintroduc la vânzare multe legume și fructe.
Astenia poate fi însoțită de o stare de confuzie, de depresie sau de tristețe. Aceste stări se pot combate rapid, însă. Același medic spune că putem apela la un specialist, dar cel mai mult contează să ne ambiționăm să ne punem pe picioare de unii singuri. Cum? Prin ieșiri cât mai dese prin natură, printr-o alimentație corectă, prin mișcare și prin administrarea de vitamine.
”(…) Foarte mult contează și puterea minții, puterea exemplului, grupul de socializare, nu stați toți într-un colț și plângeți, nu vă biciuiți cu cafele, plimbați-vă, bucurați-vă de timp liber, gândiți frumos, luați vitamine, mâncați cât mai curat și veți ieși din astenie.
Astenia înseamnă oboseală și este oboseala care apare în întreg organismul. Este o stare complexă a sistemului nervos, a creierului în generale care nu mai funcționează la nivel normal. Gândirea, cunoașterea, memoria, atenția, judecata, decizia, iubirea, toate se lasă în jos. Asta este depresia. Depresia este cu totul altceva și este o modificare psihică din care trebuie să ieșim cu totul altfel decât din astenie.
Din astenie ieșim cu mișcare, cu vitamine, dincolo trebuie să ne ajute și un medic psihiatru care să facă puțină psihoterapie cu noi și organismul nostru cerebral să funcționeze mai repede și mai bine”, a explicat reputatul medic la Antena 3 CNN.
În mod normal, din starea de astenie ar trebui să ieșim foarte rapid. Nu ar trebui să dureze mai mult de 14 zile, iar neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea ne sfătuiește și să ne relaxăm, ca să ne încărcăm ”bateriile”, prin ieșiri la munte.
”Din starea de astenie putem ieși în două săptămâni, cel mult. Și nu uitați! Cum ați prins un weekend liber, mergeți la munte, mergeți oriunde, simțiți că vă face bine”, a mai declarat dr. Alexandru Vlad Ciurea.