News

Afganistanul, „cel mai mare coșmar al lui Joe Biden”. Analiză The Guardian

Victoria talibanilor, evacuarea haotică și atacul terorist de la aeroportul din Kabul au zdruncinat încrederea în președintele Joe Biden și leadership-ul Americii, se arată într-o analiză a publicației The Guardian.
28.08.2021 | 22:06
Afganistanul cel mai mare cosmar al lui Joe Biden Analiza The Guardian
ADVERTISEMENT

După atacul de joi din Kabul, pe lista soldaților americani care și-au pierdut viața în Irak și Afganistan sunt și 13 persoane care au murit în timpul președinției lui Joe Biden, pe lângă cei peste 100 de afgani și trei britanici.

În discursul susținut la Casa Albă imediat după atacul de la aeroport, Biden a trebuit să alterneze mesajele de compasiune („Eroi care s-au angajat într-o misiune periculoasă, altruistă”) cu cele de amenințare la adresa teroriștilor („Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom vâna și veți plăti”), scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

După jumătate de secol în politica mare din Statele Unite, Biden este pus la încercare ca niciodată până acum. În discursul inaugural din ianuarie, Afganistanul nici măcar nu a fost pomenit printre crizele cu care urma să se confrunte. Catastrofa de acum i-a diminuat prestigiul în SUA, precum și poziția Americii în străinătate.

Eroare de apreciere a lui Biden

Cu numai o lună în urmă, ferm hotărât să retragă forțele americane până pe 31 august, Joe Biden declara că preluarea controlului asupra întregului Afganistan este „foarte improbabil”, pentru ca acum să asiste la victoria islamiștilor punând capăt câștigurilor obținute în două decenii în numai două săptămâni. Aliații Americii au fost luați prin surprindere și ei de evoluția situației.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce veneau informații legate de atacul terorist de joi, erau aduse la  cunoștința președintelui american. „Aș spune că era posomorât și furios pe teroriștii care au luat viețile militarilor”, a relatat Jen Psaki, secretar de presă la Casa Albă.

Leon Panetta, fost director al CIA și secretar al Apărării în administrația Obama, își amintește cât a fost Biden de afectat, pe vremea când era vicepreședinte, la o ceremonie de aducere în țară a trupurilor unor soldați căzuți.

ADVERTISEMENT

Mi-a fost limpede cât de mult resimțea impactul pierderii unei persoane dragi asupra familiilor. Sunt singur că va purta pe durata întregului  mandat pierderea unor vieți care a avut loc în timpul președinției sale. Trebuie să fie cel mai mare coșmar al președintelui Biden că a pierdut atâția oameni dintr-odată când speranța sa era să pună capăt prezenței noastre în Afganistan fără să piardă niciun american. Ce s-a întâmplat reprezintă probabil cea mai rea zi în funcția de președinte”, a comentat Panetta.

Retragerea din Afganistan trebuie realizată până pe 31 august și este foarte probabil ca unii cetățeni americani și mii de aliați afgani să rămână în țara asiatică și după această dată.

ADVERTISEMENT

Trump: „Cea mai mare umilință din istoria noastră”

Dezastrul a generat unele dintre cele mai dure atacuri din timpul mandatului său, cu unii republicani care au cerut demisia sau chiar demiterea lui Joe Biden. Donald Trump a numit retragerea din Afganistan drept „cea mai mare umilință din istoria noastră”, iar Elise Stefanik, membră a Camerei Reprezentanților, a spus că Biden are „sânge pe mâini”.

Seth Moulton, un veteran al corpului  pușcașilor marini, a fost și  el extrem de critic. „Chiar dacă ești complet de acord cu decizia lui Biden de a se retrage, trebuie să știi că modul în care au gestionat retragerea a fost un dezastru care va fi măsurat în cadavre, pentru că mulți oameni sunt pe moarte pentru că nu pot să plece”, a spus Moulton.

O altă consecință a eșecului este apariția dubiilor legate de capacitatea SUA de a-și îndeplini rolul de principală putere a lumii, mai ales printre aliați. Deja în Parlamentul britanic au fost aduse critici legate de prestația americanilor în Afganistan.

Până acum, Biden nu a admis că a făcut o greșeală, susținând că acordul încheiat de Trump cu talibanii nu i-a dat decât două variante: fie să se retragă, fie să escaladeze conflictul. Opinia publică americană, deja sătulă de război, nu-și dorea ultima variantă.

Și popularitatea lui  Biden a avut de suferit, scăzând sub 50% pentru prima dată în sondajele de opinie. Pe de altă parte, alegerile parțiale pentru Congres se vor desfășura peste 15 luni, având teoretic timp să-și  refacă popularitatea și pe cea a Partidului Democrat.

ADVERTISEMENT
Tags: