Fotbalul evoluează constant și are parte de schimbări majore. Dumitru Hotoboc, invitatul lui Robert Niță la „Suflet de Rapidist”, a lansat o afirmație legată de intelectul jucătorilor în anii care urmează.
Fotbalul pe care îl cunoaștem astăzi este diferit de cel care se juca în urmă cu 30, 40 de ani. Sportul rege este din ce în ce mai tehnologizat și beneficiază de multe metode și instrumente care contribuie la dezvoltarea acestuia.
În direct la „Suflet de Rapidist”, Dumitru Hotoboc, antrenorul cu portarii de la Rapid, a vorbit despre ce trebuie să cunoască un goalkeeper de la cel care îl instruiește. Ulterior, membrul din staff-ul giuleștenilor a vorbit și despre cât de inteligenți vor fi următorii fotbaliști.
„Am curiozitatea asta de mult timp, dar n-am întrebat niciodată un specialist. Ce poate să fie cât despre cunoștințe tactice sau aia când vorbești despre un portar? Eu n-am auzit pe nimeni în România să vorbească. Ce poți să îi spui tactic unui portar?”, a fost întrebarea moderatorului Robert Niță.
Deci, e un subiect care la noi în țară… Sunt foarte multe elemente. Adică, toată lumea se gândește când analizează… analiza antrenorului de portar cu portarul în sine, toată lumea se gândește la penalty. Adică, domne, să-i zici pe bidon, stânga, dreapta, da. X bate dreapta, Y bate stânga. Nu.
Analiza adversarului înseamnă mult mai mult. Exact ca la jucătorii. În funcție de trebuie să-i scoți jucătorii cheie, adversarii. De exemplu, la cornere, la loviturile libere, poziționarea lui, plasamentul lui în spațiu porții, sunt mulți factori pe care tu îl schimbi în funcție de cum bate Radunovic, de exemplu.
Dar Radunovic, de exemplu, la cornerul în sine, al lui Stolz. Stolz, dacă era un pic mai experimentat, evita golul. Modul cum a stat Burmaz. Experiența lui, de exemplu, dacă era Aioani care știa toate chestiile astea, modul cum, în momentul când bați spre poartă, Burmaz era ieșit un pic din prima bară. De exemplu, dacă era Koljic, eu vă garantez, 100%, Koljic dădea în ea. Nu era niciun fel de problemă.
Adică chestiile de genul ăsta, cum te așezi pe față defensivă cu echipierii, modul cum te așezi tu în funcție de cum bate, cum bate Tănase, cum bate Radunovic, cum bate Mitriță, de exemplu. La loviturile libere, iar la fel. La distanța de linie apărării. Momentul când echipa adversă joacă cu mingi lungi. Poziția lui.
Distanța optimă între tine și linia de fund. Asta înseamnă discuții. Momentul, modul cum și-o face. De exemplu, X atacant. Și când e cu spatele la poartă, de exemplu, cum și-o face, ce face.
Cum dă, unde dă. Sunt multe chestii care tu trebuie să îi le dai, să-l informezi. Depinde de capacitatea lui. de a le asimila și de a le pune în practică.
Degeaba iei laptopul și arăți pe laptop toate idioțeniile și intră pe aici și iese pe partea aceea. Capacitatea lui intelectuală e foarte importantă la portar, enorm!”, și-a început Dumitru Hotoboc discursul.
„Eu folosesc un cuvânt și mă tot ceartă lumea, zic retarzi la unii. Adică sunt unii care au… o inteligență nativă, dar așa în general sunt tăntălăi?”, a mai întrebat apoi moderatorul.
„În cel mai scurt timp vă zic o chestie, poate nu știu dacă a spus-o cineva. În cel mai scurt timp nu o să mai existe fotbaliști proști. Eu așa zic. Adică eu mă uit… Nu există să mai joci fotbal în ziua de astăzi să fii idiot!
Vom fi pe aici și o să vedem. În următorii cinci, șase ani de zile nu va mai exista fotbalist idiot. Adică în momentul când dispui ca antrenor principal sau ca antrenor secund, îi dai un exemplu de pasare, simplu, și el nu înțelege după ce trebuie să facă la a 4-a pasă care îi vine. Eu zic că aici lucrurile se cam termină.
E interesant unde s-a ajuns cu tehnologia. Uitați-vă tot ce înseamnă nivel înalt de fotbaliști. Nu vorbim de noi, de România. Vorbesc nivel Anglia, Italia. Nu mai există”, a mai spus Hotoboc la „Suflet de Rapidist”.