News

AFM a publicat lista dosarelor aprobate în programele Rabla și de iluminat public

Administrația Fondului de Mediu a făcut publice listele cu dosarele aprobate pentru programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Iluminat Public. 491 autovehicule și o motocicletă vor fi finanțate.
06.01.2022 | 16:13
AFM a publicat lista dosarelor aprobate in programele Rabla si de iluminat public
Statul român oferă un bonus special pentru cumpărarea mașinilor electrice. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Reprezentanții Administrației Fondului de Mediu au dat publicității listele cu dosarele aprobate în cadrul a trei dintre programele pe care le coordonează: Rabla Clasic, Rabla Plus și Iluminat Public.

Pentru Programul Rabla Clasic 2021, AFM a publicat o listă cu dosarele acceptate. Informațiile de pe site-ul instituției arată că au fost acceptate dosare pentru 491 autovehicule și o motocicletă.

ADVERTISEMENT

În cadrul Programului Rabla Plus 2021, autoritățile au acceptat 61 dosare, acestea vizând 78 de mașini electrice. Dintre acestea 26 sunt hibride și 52 pur electrice.

Pentru programul Iluminat Public 2021 AFM a aprobat un singur program dosar. Acesta a fost depus de către Primăria Negomir din județul Gorj. În comunicatul de presă, AFM explică faptul că acest proiect are o valoare de 292.803,34 lei.

ADVERTISEMENT

Care sunt programele derulate de AFM?

Rabla Clasic și Rabla Plus sunt două dintre programele pe care statul român, prin Administrația Fondului de Mediu le derulează pentru a facilita întinerirea și ecologizarea parcului auto național.

În cadrul acestor programe, statul român oferă un ajutor cetățenilor care au mașini vechi care prezintă un pericol pentru ceilalți conducători auto sau au un nivel de poluare ridicat să își cumpere autoturisme noi.

ADVERTISEMENT

Cele două programe Rabla au în comun acest lucru, totuși, programul Rabla Plus este orientat către persoanele care vor să-și înlocuiască autoturismul vechi care au motoare cu combustie internă poluante să își achiziționeze vehicule hibride sau complet electrice.

Pot beneficia de programul Rabla Clasic persoanele care vor să își înlocuiască mașina mai veche de 8 ani, aceștia primind din partea statului 7.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Dacă autoturismul pe care vor să îl cumpere au emisii minime de emisii poluante, autoritățile pot oferi un bonus în valoare de 1.500 lei. La acest bonus se poate adăuga și un bonus suplimentar, de 3.000 de lei, dacă noul vehicul este electric. În total, reducerea maximă pe care un beneficiar al acestui program o poate primi este de 12.000 lei.

Pentru cei care aplică la programul Rabla Plus, pentru a-și cumpăra un vehicul complet electric, pot primi atunci când renunță la o mașină mai veche de 8 ani, 7.500 de lei prima de casare. La acesta se adaugă un bonus de 45.000 de lei.

Programul Iluminat Public se adresează unităților administrativ-teritoriale (orașe, comune sau municipii) care pot accesa fonduri pentru a-și dezvolta sau îmbunătăți sistemul de iluminare a străzilor. Scopul acestei inițiative este de a reduce consumul de energie, poluarea și facturile suportate de către primării.

ADVERTISEMENT