News

Africa va avea în jur de 250 de milioane de cazuri de coronavirus, dar o rată a mortalităţii de numai 0,06%. Care este explicaţia OMS

15.05.2020 | 15:38
Africa va avea in jur de 250 de milioane de cazuri de coronavirus dar o rata a mortalitatii de numai 006 Care este explicatia OMS
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății face o previziune îngrijorătoare: Africa se va confrunta cu 250 de milioane de cazuri de COVID-19″. Însă, cei de la OMS susțin că pe “Continentul Negru” vor fi mai puține decese decât în Europa și America datorită stilului de viață diferit și a populației mai tinere din Africa.

“Africa se confruntă cu 250 de milioane de cazuri de coronavirus!”

Aproape un sfert de miliard de oameni din 47 de țări africane vor avea coronavirus în următorul an, dar cazurile simptomatice și decesele vor fi mai puține decât în SUA și Europa, prevăd experții OMS, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT

Previziunea a fost făcută pe baza unui model realizat de Biroul pentru Africa al OMS și care prevede o rată mai mică de transmitere și răspândire virală pe continent decât în altă parte, ceea ce ar duce până la 190.000 de decese. Însă, cei de la OMS avertizează că serviciile medicale vor fi puse sub presiune și în foarte multe momente acestea vor fi copleșite.

Aproximativ una din patru persoane din țările care au fost luate în studiu ar fi infectat în primul an al pandemiei, sugerează modelul. Cu toate acestea, este posibil ca boala să nu dispară decât peste mai mulți ani.

ADVERTISEMENT

“Cel mai important factor este vârsta. De asemenea, avem foarte puțini obezi, deși numărul este în creștere”

Autorii susțin că profilul de vârstă mult mai tânăr al oamenilor de pe continent în comparație cu alte țări este un avantaj. Rata mai mică de obezitate în țările africane, comparativ cu SUA și Europa, ajută la încetinirea progresului acesteia.

“Cel mai important factor este vârsta. De asemenea, avem foarte puțini obezi, deși numărul este în creștere. Dar nu la nivelurile din SUA”, susține Humphrey Karamagi, unul dintre cei care au analizat datele.

ADVERTISEMENT

Un raport al Comisiei ONU pentru Africa, prevedea o rată de infecție și de deces mult mai mare pe continent: 1,2 miliarde de infecții și 3,3 milioane de decese. Cu toate acestea, modelele nu pot să fie comparate pentru că noul studiu folosește date din Regiunea Africană OMS. Oamenii de știință au aflat mai multe informații despre virus și transmiterea acestuia.

“Am încercat să analizăm ceea ce vedem pe teren. Și vedem rate de transmisie mai scăzute în țările africane în comparație cu Europa și Statele Unite ale Americii. Există ceva în jurul structurii social-culturale sau de dezvoltare sau de mediu care încetinește ratele de transmitere”, a susținut Karamagi.

ADVERTISEMENT

Țările slab populate, cele cu o vulnerabilitate scăzută!

Cercetătorii au calculat riscul expunerii și au estimat numărul de infecții și decese pentru fiecare dintre cele 47 de țări din regiunea OMS: “Am inclus un risc de expunerea și am estimat riscul de transmitere”, susține Karamagi.

Riscul expunerii, specific țării, este determinat de factori, inclusiv numărul de persoane dintr-o gospodărie, densitatea populației, procentul populației care trăiește în mahalale și infrastructura rutieră.

Țările mici sunt cele mai vulnerabile, în timp ce țările slab populate cum ar fi: Niger, Mauritania sau Ciad au o vulnerabilitate mai scăzută, conform cercetărilor. Mauritius, Seychelles sau Guineea Ecuatorială au cel mai mare număr de cazuri raportat la populație.

Conform calculelor, rata mortalității din Africa ar fi de doar 0,06%

Țările mari: Camerun, Africa de Sud, sau Algeria, ar fi cele mai expuse riscurilor, în timp ce Nigeria (5162 confirmate) are cel mai mare număr de infecții la general, urmată de Algeria și Africa de Sud.

Datele recente despre probabilitatea de a suferi simptome mai severe îi arată vulnerabili pe cei obezi sau cei care au hipertensiunea arterială sau diabet, conform cercetării. Nivelurile de diabet zaharat în Africa sunt similiare ca în alte părți, însă multe dintre cazuri sunt nediagnosticate, astfel încât se așteaptă la mai multe infecții severe la oameni care se consideră sănătoși.

“Modelul arată că poate fi vorba despre boli provocate ale stilului de viață care împing pe cineva spre boli grave, spre deosebire de boli ale sărăciei. Vom avea mai puține persoane ale căror infecții vor progresa spre un caz mai sever”, susține Karamagi. Conform calculelor, rata mortalității din Africa ar fi de 0,06%, spre deosebire de alte zone.

  • 5162 de cazuri sunt confirmate în Nigeria, cele mai multe în Africa 
  • 250.000.000 de oameni ar putea să sufere de COVID-19 în Africa în următorul an, conform estimării OMS

 

 

 

 

ADVERTISEMENT