News

Africanii se confruntă cu o nouă epidemie de Ebola. Anunț disperat al ministrului sănătății din Congo

01.06.2020 | 23:18
Africanii se confrunta cu o noua epidemie de Ebola Anunt disperat al ministrului sanatatii din Congo
ADVERTISEMENT

Între timp ce Covid-19 face ravagii în Europa și SUA, Ebola a pus stăpânire pe Africa. Guvernul Republicii Democratice Congo a identificat un nou focar de Ebola la Mbandaka, în nordul țării.

Africanii se confruntă cu o nouă epidemie de Ebola

„Pot confirma că avem o nouă epidemie de Ebola la Mbandaka. Există deja persoane decedate”, declarat ministrul congolez al sănătăţii, Eteni Longondo.

ADVERTISEMENT

Africanii au avut ultimul focar major identificat de Ebola în 2018, însă istoria pare că se repetă. “Institutul naţional de cercetare biomedicală (INRB) a confirmat că eşantioane venite din Mbandaka au rezultat pozitive la virusul Ebola”, a completat Longondo.

Din 2018, o parte a țării e afectată de Ebola, peste 2.200 de persoane pierzându-și viața din cauza acestei boli necruțătoare, conform Pro Tv.

ADVERTISEMENT

Ebola, o boală mult mai grea decât Covid-19. Congo, zonă roșie

Cu o rată de până la 90% de infectare, boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecțioasă virală severă, adesea fatală, provocată de virusul Ebola (Ebolavirus), care se manifestă prin afecțiuni hemoragice severe la oameni, primate și antilopele duiker, survenind în focare epidemice în Africa Centrală și Africa de Vest.

Ebola este cu siguranță cea mai înspăimântătoare boală cunoscută de oameni în istoria recentă, fiind extrem de letală, cu toate că nu este atât de contagioasă precum Covid-19. Din 28.000 de cazuri, 11.000 de oameni au murit în perioada 2014-2016, în epidemia de Ebola din Africa.

ADVERTISEMENT

Liberia (10.675 cazuri – 4.809 decese), Sierra Leone (14.124 cazuri – 3.956 decese) și Guinea (3.811 cazuri și 2.543 decese) au fost cele mai afectate țări între 2014-2016. Oamenii de știință au dezvoltat un vaccin anti-Ebola care ar fi fost stocat până acum în 300.000 de doze.

Vaccinul a fost folosit cu succes pe maimuțe rhesus, care se aseamănă extrem de mult cu oamenii, însă momentan nu există date certe care să ateste că acest vaccin ar putea stopa boala la scară largă. Noul focar din Congo va pune la grea încercare sistemul medical din această țară, fiind nevoie, cel mai probabil, de intervenția Organizației Mondiale a Sănătății.

ADVERTISEMENT