News

Agenția Europeană a Medicamentului investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial, după vaccinarea cu AstraZeneca

01.04.2021 | 07:52
Agentia Europeana a Medicamentului investigheaza 62 de cazuri rare de coagulare a sangelui la nivel mondial dupa vaccinarea cu AstraZeneca
ADVERTISEMENT

Zecile de cazuri de coagulare a sângelui, 62 la număr, survenite după vaccinarea cu AstraZeneca au intrat în atenția Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Cea mai importantă instituție sanitară europeană din perioada campaniei de imunizare a anunțat oficial că a demarat o procedură de investigare a acestor reacții grave ale vaccinului produs de concernul britanico-suedez.

ADVERTISEMENT

EMA a anunțat că o legătură cauzală între cheagurile de sânge neobișnuite la persoanele care au avut vaccinul ”nu este dovedită, dar este posibilă”, adăugând că beneficiile vaccinului în prevenirea Covid-19 au depășit riscurile de efecte secundare, potrivit Reuters.

EMA investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui după vaccinarea cu AstraZeneca

La mijlocul acestei săptămâni, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa și-a reiterat poziția clară de susținere a vaccinului anti-COVID-19 al celor de la AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, EMA a admis că s-a întâlnit miercuri pentru a pune la cale un plan de analiză al ”cazurilor foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu un număr scăzut de trombocite” la persoanele care au primit și vaccinul AstraZeneca.

Investigate vor fi 62 de astfel de situații: 44 dintre ele provin din Spațiul Economic European, dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate în regiune, a precizat sursa citată.

ADVERTISEMENT

Momentan, forul european spune că nu există ”nicio dovadă” care să susțină restricționarea utilizării vaccinului AstraZeneca Covid-19 la orice populație, se arată într-un comunicat al șefei Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke.

La o conferință de presă susținută pe 31 martie, Cooke, a declarat: ”Conform cunoștințelor științifice actuale, nu există dovezi care să susțină restricționarea utilizării acestui vaccin la nicio populație”.

ADVERTISEMENT

Oficialul EMA a admis însă că 62 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral (CVST) au fost analizate din 9,2 milioane de persoane din Spațiul Economic European (SEE). ”O legătură cauzală cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă și continuă analiza”, a mai spus oficialul.

OMS insistă pe continuarea vaccinării cu AstraZeneca

În ciuda cazurilor concrete de coagulare a sângelui, la nivel mondial, dar mai ales european, cei de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca şi recomandă ca vaccinările să continue.

Recent, Germania a suspendat utilizarea vaccinului Oxford / AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani din cauza temerilor legate de o legătură cu cheaguri de sânge rare.

Despre aceste cazuri din Germania și din lume, EMA a declarat că persoanele vaccinate ar trebui să fie conștiente de ”posibilitatea apariției acestor tipuri foarte rare de formare a cheagurilor de sânge”, adăugând: ”Dacă au simptome care sugerează probleme de coagulare, oamenii trebuie să solicite asistență medicală imediată și profesioniștii din domeniul sănătății”.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că va furniza orice actualizări suplimentare despre situația acestor cazuri în cadrul ședinței sale din perioada 6-9 aprilie.

ADVERTISEMENT