ADVERTISEMENT
News

Agenția Europeană a Medicamentului investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial, după vaccinarea cu AstraZeneca

Autor: Adrian Baciu | 01.04.2021 | 07:52
Agenția Europeană a Medicamentului investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial, după vaccinarea cu AstraZeneca
O tânără a fost vaccinată din greșeală cu 6 doze de Pfizer. Care este starea sa de sănătate. Sursa foto: hepta.ro

Zecile de cazuri de coagulare a sângelui, 62 la număr, survenite după vaccinarea cu AstraZeneca au intrat în atenția Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă instituție sanitară europeană din perioada campaniei de imunizare a anunțat oficial că a demarat o procedură de investigare a acestor reacții grave ale vaccinului produs de concernul britanico-suedez.

EMA a anunțat că o legătură cauzală între cheagurile de sânge neobișnuite la persoanele care au avut vaccinul ”nu este dovedită, dar este posibilă”, adăugând că beneficiile vaccinului în prevenirea Covid-19 au depășit riscurile de efecte secundare, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

EMA investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui după vaccinarea cu AstraZeneca

La mijlocul acestei săptămâni, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa și-a reiterat poziția clară de susținere a vaccinului anti-COVID-19 al celor de la AstraZeneca.

Cu toate acestea, EMA a admis că s-a întâlnit miercuri pentru a pune la cale un plan de analiză al ”cazurilor foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu un număr scăzut de trombocite” la persoanele care au primit și vaccinul AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Investigate vor fi 62 de astfel de situații: 44 dintre ele provin din Spațiul Economic European, dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate în regiune, a precizat sursa citată.

Momentan, forul european spune că nu există ”nicio dovadă” care să susțină restricționarea utilizării vaccinului AstraZeneca Covid-19 la orice populație, se arată într-un comunicat al șefei Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke.

ADVERTISEMENT

La o conferință de presă susținută pe 31 martie, Cooke, a declarat: ”Conform cunoștințelor științifice actuale, nu există dovezi care să susțină restricționarea utilizării acestui vaccin la nicio populație”.

Oficialul EMA a admis însă că 62 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral (CVST) au fost analizate din 9,2 milioane de persoane din Spațiul Economic European (SEE). ”O legătură cauzală cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă și continuă analiza”, a mai spus oficialul.

ADVERTISEMENT

OMS insistă pe continuarea vaccinării cu AstraZeneca

În ciuda cazurilor concrete de coagulare a sângelui, la nivel mondial, dar mai ales european, cei de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca şi recomandă ca vaccinările să continue.

Recent, Germania a suspendat utilizarea vaccinului Oxford / AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani din cauza temerilor legate de o legătură cu cheaguri de sânge rare.

ADVERTISEMENT

Despre aceste cazuri din Germania și din lume, EMA a declarat că persoanele vaccinate ar trebui să fie conștiente de ”posibilitatea apariției acestor tipuri foarte rare de formare a cheagurilor de sânge”, adăugând: ”Dacă au simptome care sugerează probleme de coagulare, oamenii trebuie să solicite asistență medicală imediată și profesioniștii din domeniul sănătății”.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că va furniza orice actualizări suplimentare despre situația acestor cazuri în cadrul ședinței sale din perioada 6-9 aprilie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!