News

Agenţia Europeană a Medicamentului nu recomandă utilizarea Ivermectinei în tratarea Covid-19. Explicațiile EMA

22.03.2021 | 23:59
Agentia Europeana a Medicamentului nu recomanda utilizarea Ivermectinei in tratarea Covid19 Explicatiile EMA
ADVERTISEMENT

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) vine cu un anunț important în plină pandemie și anunță că nu recomandă utilizarea Ivermectinei în prevenirea sau tratarea Covid-19 în afara studiilor clinice bine concepute.

Într-un comunicat emis la începutul acestei săptămâni, EMA ”a concluzionat că datele disponibile nu susţin utilizarea acestui medicament pentru tratarea COVID-19 în afara studiilor clinice”.

ADVERTISEMENT

Eficacitatea acestui medicament contra coronavirusului, prezentată uneori pe reţelele sociale ca un remediu ”miraculos”, nu a fost dovedită ştiinţific, susţine EMA, potrivit MedicalXpress.

Agenția Europeană a Medicamentului, anunț privind utilizarea Ivermectinei în tratarea Covid-19

În ultima perioadă au apărut multe postări și articole pe rețelele de socializare care susțin Ivermectina ca tratament contra Covid-19. Acestea au fost semnalate în țări ca Brazilia, Franța, Africa de Sud și Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință însă au avertizat împotriva administrării unui medicament antiparazitar ca tratament pentru COVID-19, în ciuda titlurilor care l-au susținut ca un remediu.

Acum, EMA vine cu precizări de ultim moment care avertizează asupra administrării acestui medicament în lupta cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

”După o serie de articole apărute recent în presă legat de utilizarea Ivermectinei, EMA a analizat cele mai recente dovezi din studii de laborator, studii observaţionale, studii clinice şi meta-analize.

Studiile de laborator arată că Ivermectina poate bloca replicarea SARS-CoV-2 (virusul care cauzează Covid-19), dar la o concentrație mult mai mare decât cele la care se ajunge prin dozele autorizate în prezent. Rezultatele din studiile clinice sunt variate, unele arătând niciun beneficiu, iar altele, un potenţial beneficiu.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe dintre studiile analizate de EMA au fost mici şi au avut limitări suplimentare, inclusiv scheme terapeutice cu diferite dozaje şi folosirea concomitentă a altor medicamente.

EMA a concluzionat că dovezile disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a susţine folosirea ivermectinei pentru Covid-19 în afara studiilor clinice”, se arată în comunicatul instituției.

România nu recomandă Ivermectina

În România, Ministerul Sănătății a emis, pe 1 februarie, un avertisment legat de folosirea medicamentelor fără recomandarea medicului.

”În prezent, nu există niciun studiu randomizat cu privire la Ivermectină și COVID-19 publicat într-o revistă de specialitate care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) și să fi observat vreun beneficiu în privința acestuia”, nota ministerul.

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că este un risc folosirea Ivermectinei fără mai multe studii legate de acest medicament.

”Practic, ivermectina este un medicament antiparazitar folosit atât în uz uman, cât mai ales în uz veterinar. Ca utilizare umană se recomandă mai ales sub forma unor creme, în tratamentul acneei rozacee, de exemplu, astfel încât nu este un medicament actualmente care să dovedească eficienţa în tratamentul infecţiei COVID.

Studiile pe care se bazează utilizarea ivermectinei sunt deocamdată inconsistente, pot să spun, din punct de vedere ştiinţific. Şi considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care încă nu au fost testate şi considerate sigure şi eficiente în tratamentul COVID”, a spus oficialul ministerului.

ADVERTISEMENT
Tags: