News

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul contra COVID Moderna pentru copii între 12 și 17 ani

Administrarea vaccinului la copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani va fi aceeași ca la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.
23.07.2021 | 16:37
Agentia Europeana pentru Medicamente a aprobat vaccinul contra COVID Moderna pentru copii intre 12 si 17 ani
ADVERTISEMENT

Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a recomandat acordarea unei extinderi a indicației pentru vaccinul COVID-19 Spikevax (anterior COVID-19 Vaccine Moderna) pentru a include utilizarea la copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Vaccinul este deja autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta peste 18 ani.

Utilizarea vaccinului Spikevax la copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani va fi aceeași ca la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Se administrează sub formă de două injecții în mușchii brațului superior, la o distanță de patru săptămâni.

ADVERTISEMENT

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul contra COVID Moderna pentru copii între 12 și 17 ani

Efectele Spikevax au fost investigate într-un studiu care a implicat 3.732 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Acest studiu în curs se desfășoară în conformitate cu planul de investigație pediatrică (PIP) al Spikevax, care a fost agreat de Comitetul Pediatric (PDCO) al EMA, se arată într-un comunicat al Agenției.

Studiul a arătat că vaccinul produs de Moderna a produs un răspuns imun la tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani comparabil cu cel observat la adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani (măsurat prin nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2).

ADVERTISEMENT

În plus, niciunul dintre cei 2.163 copii care au primit vaccinul nu a dezvoltat COVID-19 comparativ cu patru dintre cei 1.073 copii cărora li s-a administrat o injecție placebo. Aceste rezultate au permis CHMP să concluzioneze că eficacitatea Spikevax la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani este similară cu cea la adulți.

Cele mai frecvente reacții adverse la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Acestea includ durere și umflături la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici măriți, frisoane, greață, vărsături și febră.

ADVERTISEMENT

Aceste efecte sunt de obicei ușoare sau moderate și se îmbunătățesc în câteva zile de la vaccinare.

CHMP a remarcat faptul că, din cauza numărului limitat de copii și adolescenți incluși în studiu, studiul nu ar fi putut detecta noi reacții adverse mai puțin frecvente sau a estimat riscul de efecte secundare cunoscute, cum ar fi miocardita (inflamația mușchiului inimii) și pericardita (inflamația a membranei din jurul inimii).

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, profilul general de siguranță al Spikevax determinat la adulți a fost confirmat în studiul la adolescenți; prin urmare, CHMP a considerat că beneficiile Spikevax la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care cresc riscul de COVID-19 sever.

Siguranța și eficacitatea vaccinului atât la copii, cât și la adulți vor continua să fie monitorizate îndeaproape, deoarece acesta este utilizat în campaniile de vaccinare din toate statele membre, prin intermediul sistemului de farmacovigilență al UE și a studiilor în curs și suplimentare efectuate de companie și de autoritățile europene.

ADVERTISEMENT