News

Testarea de salivă a elevilor stârnește noi controverse. Agenția Medicamentului transmite că testele nu se ambalează individual

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) trage un semnal de alarmă cu privire la testarea de salivă a elevilor. Anume, testele nu se ambalează individual.
03.12.2021 | 19:26
Testarea de saliva a elevilor starneste noi controverse Agentia Medicamentului transmite ca testele nu se ambaleaza individual
ADVERTISEMENT

ANMDMR a venit cu o astfel de precizare, după ce mai multe teste au sosit în școli neasamblate și fără instrucțiuni de utilizare, ulterior, Inspectoratele Școlare Județene soluționând problema prin ambalare individuală.

Într-un răspuns pentru publicația NewsWeek România, ANMDMR mai explică faptul că atunci când s-a întocmit caietul de sarcini pentru testarea de salivă a elevilor, se știa despre acest demers că se va face doar la școală, nu și acasă.

ADVERTISEMENT

De ce nu se pot ambala individual testele de salivă. Explicația Agenției Medicamentului

Dacă s-ar fi știut de la bun început despre faptul că testarea copiilor se va putea realiza și la domiciliu, atunci ANMDMR ar fi luat în considerare și acest aspect.

În schimb, testele pentru salivă, achiziționate prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) și care nu sunt ambalate în mod individual, nu ar încălca legea, mai informează Agenția Națională a Medicamentului.

ADVERTISEMENT

Reacția ministrului educației

Primele teste de salivă în școli au sosit pe data de 25 noiembrie 2021. Însă, mai multe cadre didactice și mai mulți părinți s-au arătat revoltați de faptul că testele au sosit neambalate, ministrul educației explicând că nu a știut că vor fi livrate astfel.

După Inspectoratele Școlare Județene s-au angajat pentru ambalare, Sorin Cîmpeanu a dat asigurări că totul s-a desfășurat în condiții igienice: pungi sterile, mănuși de unică folosință.

ADVERTISEMENT

Pentru a demonstra profesorilor, părinților și sindicatelor că procedura a avut loc ținând cont de regulile sanitare, zilele trecute, ministrul sănătății, Alexandru Rafila și ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, s-au filmat testând un elev și ambalând testul.

Video-urile nu au fost ocolite nici ele de controverse. Într-unul, Sorin Cîmpeanu scapă o parte din proba de salivă a unui elev.

ADVERTISEMENT

”Există deja Inspectorate Școlare Județene care au rezolvat problema, ambalând individual aceste teste. Vă mai spun că am discutat la IGSU, iar doctorul Raed Arafat ne-a confirmat că așa se livrează testele în toată lumea, când este vorba de cantități mari, și în Germania, și în alte state europene. (…)

Există această problemă (testele nu sunt ambalate individual, n.r.) și, v-am spus, sunt inspectorate județene care au achiziționat și pungi sterile (…), inclusiv mănuși de unică folosință pentru manevrarea acestor teste.

De asemenea, fiecare test va fi însoțit de o copie a instrucțiunii și o copie a certificatului de conformitate. Mai mult decât atât, apreciez foarte mult demersul colegilor din inspectorate care au distribuit deja clipuri, materiale suport video, pentru a facilita înțelegerea simplității administrării acestor teste.

Împreună cu ministrul sănătății, doctorul Rafila, am stabilit și am agreat că vom filma și la nivelul Ministerului Sănătății un astfel de material de suport video și-l vom distribui în toate școlile din România, pentru a ajunge la elevi, profesori și părinți”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă, despre testele sosite neambalate.

ADVERTISEMENT