Sport

Agenţia Naţională Anti-Doping, anunț surprinzător! Poziție oficială în noul caz Simona Halep

Agenția Națională Anti-Doping a reacționat în noul scandal de dopaj în care este implicată Simona Halep. ANAD susține că nu deține prerogative în procedura de gestionare a cazului.
20.05.2023 | 17:31
Agentia Nationala AntiDoping anunt surprinzator Pozitie oficiala in noul caz Simona Halep
Agenţia Naţională Anti-Doping, reacție curioasă în noul caz Simona Halep: „Nu are prerogative în procedura de gestionare”. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 20 mai, Agenţia Naţională Anti-Doping a remis un comunicat către agerpres.ro, în care susține că nu are prerogative în procedura de gestionare a cazului Simonei Halep şi că „îşi rezervă dreptul de a nu se pronunţa”.

ANAD păstrează tăcerea în noul caz de dopaj în care e implicată Simona Halep

Suspendată deja provizoriu din septembrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat la US Open, Simona Halep este acuzată acum din cauza unor nereguli în ceea ce priveşte paşaportul biologic. Roxadustat stimulează producţia de globule roşii şi este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), motiv pentru care Halep riscă până la patru ani de suspendare în primul caz.

ADVERTISEMENT

„Înţelegem interesul major al mass-media şi, totodată, al iubitorilor sportului din România, dar nu numai, însă, în această speţă, ANAD nu are prerogative în procedura de gestionare a cazului, respectând cu stricteţe jurisdicţia tuturor entităţilor cu atribuţii de gestionare a rezultatelor precum şi toate drepturile garantate persoanelor care fac obiectul acestei proceduri”, se arată în comunicatul ANAD.

„Agenţia Naţională Anti-Doping îşi rezervă dreptul de a nu se pronunţa pe acest caz, aflat în curs de desfăşurare, conformându-se astfel rigorilor de comunicare publică prevăzute în Codul Mondial Antidoping şi în Standardul internaţional de gestionare a rezultatelor.

ADVERTISEMENT

În această etapă a procesului, întreaga comunicare este gestionată de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Ştefan Rohnean.

ANAD menţionează că a integrat pe site-ul său www.anad.gov.ro informări actualizate şi link-uri către toate resursele de reglementare şi informare din sfera programului mondial antidoping.

ADVERTISEMENT

Simona Halep acuză ITIA de hărțuire

Vineri, 19 mai, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a dezvăluit că Simona Halep „a fost acuzată de o altă încălcare separată a Programului antidoping din tenis, în legătură cu nereguli în paşaportul său biologic de sportiv (ABP)”. Pașaportul biologic este folosit pentru a stabili dacă un sportiv îşi manipulează variabilele fiziologice fără a detecta o anumită substanţă. Sunt monitorizaţi mai mulţi parametrii din sânge pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a identifica potenţiale abateri care au legătură cu dopingul.

La scurt timp de la aflarea teribilei vești, dubla câștigătoare de Grand Slam a reacționat pe contul oficial de Instagram. „Acum că am stabilit clar că am fost victima contaminării, ei eu venit cu o evoluţie presupus anormală a sângelui meu. Trei experţi de renume mondial care mi-au studiat analizele de sânge au spus foarte clar că sângele meu este complet normal.

ADVERTISEMENT

Am încredere totală în justiţie şi aştept cu nerăbdare să îmi pot prezenta apărarea la audierea programată la sfârşitul lunii mai, după mai multe amânări din partea ITIA”, a fost mesajul Simonei Halep

ADVERTISEMENT