News

Agheasma Mare se bea doar opt zile. Cum trebuie păstrată și la ce ne folosește

04.01.2021 | 21:09
Agheasma Mare se bea doar opt zile Cum trebuie pastrata si la ce ne foloseste
Agheasma Mare se bea doar opt zile. Cum trebuie păstrată și la ce ne folosește. Sursa foto: https://vesmintebisericesti.ro/
ADVERTISEMENT

Bucuria Sfintelor Sărbători de iarnă continuă prin sărbătoarea Bobotezei și a Sfântului Ioan, zile de praznic marcate prin tradiții deosebite de simțire creștinească. Printre care și Agheasma Mare, care se bea doar opt zile. FANATIK vă spune cum trebuie păstrată și la ce ne folosește.

Nașterea Mântuitorului Isus Hristos ne-a bucurat pe 25 decembrie, a urmat prăznuirea Sfântului Ștefan pe 27 decembrie și Anul Nou 2021 întregește perioada Sărbătorilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

…Care nu se sfârșesc odată cu prăznuirea Sfântului Vasile în prima zi a noului an și continuă cu sărbătoarea Bobotezei (6 ianuarie) și a Sfântului Ioan (7 ianuarie), zile importante în calendarul sufletului ortrodox.

Agheasma Mare se bea doar opt zile. Cum trebuie păstrată și la ce ne folosește apa sfințită

„La 6 ianuarie credincioșii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului nostru Isus Hristos, sărbătoare numită și Epifania sau Dumnezeiasca Arătare. Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Isus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinței – a lui Ioan – El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota”, ne învață „cea mai mare comunitate ortodoxă din lume”, crestinortrodox.ro.

ADVERTISEMENT

Boboteaza săvârșește încheierea celor 12 zile ale Sărbătorilor hibernale,  începute în Ajunul Crăciunului. „Sfințirea cea Mare a apei, sau Agheasma Mare, este o slujbă săvârşită numai de Bobotează”, conform doxologia.ro.

„Cuvântul «agheasmă» (gr. aghios -sfințire) înseamnă sfințire și denumește atât apă sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei. Agheasma Mare se sfințește doar de două ori în cursul unui an: în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), dar și pe 6 ianuarie, cu ocazia sărbătorii Botezului Mântuitorului” – crestinortrodox.ro

„Apa la Bobotează este sfințită printr-o rânduială specială și de aceea consumul acesteia cunoaște o perioada restrânsă. Astfel, Agheasma Mare se poate lua timp de 8 zile începând cu sărbătoarea Botezului Domnului” – crestinortrodox.ro

Preafericitul Patriarh Daniel explică de ce tocmai 8 zile este bine să luăm Agheasma Mare

De ce 8 zile și nu 7 sau 9? Sau 6, numărul zilelor în care „Dumnezeu a făcut lumea din nimic. Așa s-au făcut cerul și pământul și toată oștirea lor. Și a sfârșit Dumnezeu în ziua a șasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a șaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale pe care le-a făcut” (crestinortodox.ro)

ADVERTISEMENT

Aflăm de ce tocmai 8 zile este bine să bem Agheasma Mare de la Preafericitul Patriarh Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române de 13 ani, din 30 septembrie 2007.

„Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile de la rând, pe nemâncate. De ce opt zile și nu șapte? Pentru că, așa cum spune într-o rugăciune, ea este curățitoare spre viața veșnică” – Preafericitul Patriarh Daniel

„Gustând opt zile din apa această, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârșit pentru că noi să avem arvună vieții veșnice, mântuirea și dobândirea vieții veșnice” – Preafericitul Patriarh Daniel

„Cifra 8 este simbolul veșniciei. Deci, opt zile la rând gustăm apa această, ne sfințim, ne întărim și înmulțim în noi harul pe care l-am primit la botez , ne curățim și devenim mai iubiți de Dumnezeu-Tatăl, mai întăriți în credință de către Dumnezeu-Fiul și mai sfințiți de către Duhul Sfânt” – Preafericitul Patriarh Daniel

Așadar Agheasma Mare se bea înainte de a lua anafura, pe stomacul gol, în primele 8 zile începând de la Bobotează până pe 14 ianuarie. 8 zile, pentru că cifra 8 simbolizează infinitul, veșnicia. După 14 ianuarie, Agheasma Mare se poate lua numai „cu post și cu spovedanie și cu binecuvântarea preotului duhovnic”, conform aceluiași înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel.

ADVERTISEMENT

Atenție la condițiile în care țineți Agheasma Mare și unde o aruncați dacă se impurifică

Agheasma Mare trebuie luată de la biserică numai în recipiente foarte curate și trebuie păstrată acasă de asemenea într-un loc curat, cu dopul bine închis.

Dacă se întâmplă, totuși, să capete în timp un miros urât, se dovedește că recipientul nu a fost bine curățit. Sau că a fost lăsat fără dop și au căzut în apa sfințită cine știe ce impurități.

Atenție mare: dacă agheasma capătă un miros neplăcut, nu o vărsați nicidecum în chiuvetă, în cadă, în toaletă sau în ghivecele cu flori! Apa sfințită se aruncă numai într-o apă curgătoare curată sau la rădăcina unui copac.

Cu Agheasma Mare este foarte bine să stropiți (de Bobotează sau periodic) casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, cine are așa ceva, pentru „a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului”.

  • „Cu această apă se sfințește și spațiul unde locuim și unde lucrăm pentru că este aducătoare de binecuvântare. Creștinii obișnuiesc să stropească cu agheasmă și pământul, și animalele din gospodărie, având credință că această apă aduce ocrotire și binecuvântare de la Dumnezeu. Aceste acte ne descoperă că sfințirea apei de Bobotează are drept scop sfințirea întregii creații” – crestinortodox.ro
  • 18.750.000 de români s-au declarat credincioși ortodocși la ultimul recensământ, în 2011
  • 4 este locul României în lume după numărul creștinilor ortodocși, cu o pondere de 7,2% din numărul total de ortodocși de pe Pământ
ADVERTISEMENT