News

CCR dezbate noua impozitare a pensiilor speciale. Ce se întâmplă cu Florin Iordache

04.11.2020 | 07:51
ADVERTISEMENT

Miercuri, 4 noiembrie, va fi aglomerație la CCR: se dezbate supraimpozitarea pensiilor speciale și a celor de serviciu, dar și situația lui Florin Iordache. Acesta a fost numit prin vot în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, în plenul reunit al Parlamentului. PNL și USR au făcut sesizare.

Pe 22 octombrie a fost depusă la Curtea Constituţională sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Florin Iordache a fost numit la conducerea Consiliului Legislativ.

ADVERTISEMENT

„A accepta ideea că preşedintele Consiliului Legislativ poate fi membru al unui partid politic până în ziua începerii activităţii semnifică o înfrângere a  dispoziţiei legale în vigoare”, arată PNL în sesizarea adresată Curţii Constituţionale.

Aglomerație la CCR. Supraimpozitarea pensiilor speciale și de serviciu

Referitor la Florin Iordache, PNL și USR reclamă inexistenţa procedurii de audiere a candidaţilor pentru Consiliul Legislativ în comisiile parlamentare de specialitate. Un alt argument este că preşedintele Consiliului Legislativ nu trebuie să fie membru al unui partid politic.

ADVERTISEMENT

„Hotărârea Parlamentului României nr. 29/2020 privind numirea domnului Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a fost adoptată cu nerespectarea art. 1 alin (5) şi art. 79 din Constituţie”, a precizat USR în sesizarea formulată către CCR.

Un alt subiect important pe ordinea de zi este legat de sezizarea făcută de Secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu legea care stabileşte un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

ADVERTISEMENT

“Aşezarea justă şi echitabilă a sarcinii fiscale constituie una dintre componentele statului de drept, aşa cum este definit statul român prin art. 1 alin. (3) din Constituţie. (…) În jurisprudenţa Curţii Constituţionale s-a reţinut în mod constant că statul are o marjă largă de apreciere în stabilirea politicii fiscale şi revine legiuitorului competenţa exclusivă de a stabili cuantumul impozitelor şi de a acorda exceptări sau scutiri de la aceste obligaţii în favoarea anumitor categorii de contribuabili şi anumite perioade de timp, sub rezerva respectării dispoziţiilor art. 56 din Constituţie privind justa aşezare a sarcinilor fiscale”, se arată în hotărâre.

Potrivit Instanţei supreme, noua taxă este discriminatorie şi reprezintă un impozit pe venit “deghizat”.

ADVERTISEMENT

“Legea instituie o taxă pe venitul din pensiile reglementate de legile speciale care este diferită de impozitul pe venit şi se cumulează cu acesta din urmă, ceea ce înseamnă că acestei categorii de venituri, care fac obiectul taxării conform legii criticate, li se aplică atât impozitul pe veniturile din pensii, cât şi taxa nou instituită. Rezultă, astfel, că pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării şi principiului aşezării juste şi echitabile a sarcinii fiscale”, precizează ICCJ.

Aglomerație la CCR. Se dezbat pensiile speciale

“În aceste condiţii, prin cuantumul ridicat, măsura instituirii taxei reprezintă o adevărată confiscare şi este de natură a afecta însăşi substanţa dreptului. Opţiunea promovată prin legea în discuţie reprezintă un subterfugiu prin care se aduce atingere chiar substanţei dreptului la pensie”, se afirmă în sesizare.

Conform unui amendament, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează. Cele care sunt cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%. Pensiile de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, dar doar pentru ceea ce depăşeşte această sumă.

ADVERTISEMENT
Tags: