News

Agresiunea Chinei. Germania critică dur Beijingul și apoi îl perie. Gigantul asiatic, „rival sistemic”, dar partener nelipsit

Germania critică agresiunea Chinei: Beijingul acționează împotriva intereselor Europei și amenință securitatea internațională.
15.06.2023 | 12:33
Agresiunea Chinei Germania critica dur Beijingul si apoi il perie Gigantul asiatic rival sistemic dar partener nelipsit
Cancelarul Olaf Scholz bate covorul chinezesc dar giganții auto germani îl perie / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agresiunea Chinei a fost denunțată de Germania. Berlinul a declarat că țara asiatică acționează împotriva intereselor Europei, „revendicând în mod agresiv supremația regională” în Asia și punând în pericol securitatea internațională. Critica face parte din strategia de securitate națională, un document de 76 de pagini, adoptată de guvernul cancelarului Olaf Scholz. Ea vine înaintea consultărilor guvernamentale germano-chineze de marțea viitoare de la Berlin, care vor fi conduse de Scholz și de premierul chinez Li Qiang.

Capra și varza a la Berlin: Beijingul, „rival sistemic ” dar „principal partener”

Potrivit Politico, guvernul german dorește să reducă numărul miniștrilor participanți la aceste consultări pentru a evita să dea aliaților impresia că este prea primitoare față de China. În cadrul strategiei sale de securitate națională, guvernul german a prezentat un document care critică agresiunea Chinei. Gigantul asiatic este acuzat că încearcă „prin diverse mijloace să remodeleze ordinea internațională”. Cu toate acestea, Beijingul rămâne principalul partener economic al Germaniei. Iar Berlinul afirmă că dorește ca China „să continue să se dezvolte din punct de vedere economic”. „Ținând cont în același timp de problemele de Securitate”, mai precizează documentul. Rusia, deloc surprinzător acum, se află și ea în cătarea Berlinului.

ADVERTISEMENT

Germania nu are cuvinte suficient de dure pentru a descrie comportamentul Chinei pe scena internațională. Documentul de aproape 80 de pagini, prezentat de cancelarul Olaf Scholz și de miniștrii din guvernul său subliniază acest lucru. Potrivit acestui document, gigantul asiatic încearcă „prin diverse mijloace să remodeleze ordinea internațională existentă bazată pe reguli, își afirmă din ce în ce mai mult supremația regională și acționează în mod constant în contradicție cu interesele și valorile noastre”.

„China este un partener, un concurent și un rival sistemic. Constatăm că elementele de rivalitate și concurență au crescut în ultimii ani”, notează documentul, negociat timp de mai multe luni în cadrul coaliției de guvernare din Germania. Mai puțin ambițios decât au prevăzut inițial cele trei partide din coaliție în contractul lor de guvernare, documentul oferă o imagine de ansamblu a problemelor de securitate, de la relațiile cu Moscova și Beijing la securitatea cibernetică și amenințările reprezentate de încălzirea globală.

ADVERTISEMENT

Agresiunea Chinei: „Securitatea înseamnă să nu fii spionat de Beijing”

„Securitatea în secolul XXI înseamnă să poți obține medicamente vitale în mod fiabil de la farmacie. Securitatea înseamnă să nu fii spionat de China atunci când conversezi cu prietenii sau să nu fii manipulat de roboții ruși atunci când navighezi pe rețelele de socializare”, a rezumat șefa diplomației germane, ecologista Annalena Baerbock, la prezentarea documentului.

Pentru Olaf Scholz, „este vorba de a ne asigura că China continuă să crească din punct de vedere economic, că integrarea Chinei în comerțul mondial și în relațiile economice globale nu este împiedicată”. „Dar, în același timp, trebuie să ținem cont de problemele de securitate cu care ne confruntăm”, a explicat el presei, notează La Tribune.

ADVERTISEMENT

Giganții auto germani își văd de treabă

În ciuda acestui fapt, „China rămâne în același timp un partener fără de care multe provocări și crize globale nu pot fi rezolvate”, se arată în document. O piață vitală pentru industria auto germană, China a fost mult timp menajată de Berlin. La sfârșitul lunii aprilie, Volkswagen a declarat că dorește să investească aproximativ un miliard de euro într-un nou centru de dezvoltare pentru mașini electrice în China. Giganții auto germani nu vor, evident, să piardă cea mai mare piață auto din lume.

Cu toate acestea, tonul Berlinului față de agresiunea Chinei s-a înăsprit în ultimul an. Miniștrii ecologiști au cerut o mai mare fermitate față de Beijing, subliniind amenințările recurente ale acestuia la adresa Taiwanului și abuzurile de care sunt acuzate autoritățile chineze împotriva uigurilor din regiunea Xinjiang. Germania se aliniază la doctrina Uniunii Europene, care nu urmărește să se „decupleze” complet de China, ci să reducă riscurile. Această strategie nu i-a convins pe experți, cum ar fi Ulrich Speck, specialist în relații internaționale, care a criticat pe Twitter „o lungă listă de obiective vag formulate”.

ADVERTISEMENT

Rusia, „cea mai mare amenințare la adresa păcii”

Anterior publicării acestui document, summit-ul G7 din 20 mai, din care face parte și Germania, a fost un prilej de a cere Chinei „să se abțină de la ingerințe” în țările membre. Și atunci, țările G7 și-au exprimat „îngrijorarea” cu privire la drepturile omului „în special în Tibet și Xinjiang”. Semnatarii au subliniat „importanța păcii și a stabilității de ambele părți ale strâmtorii Taiwan”. Și și-au exprimat temerile cu privire la situația din Marea Chinei de Sud, acuzând indirect China de politică „coercitivă”.

Ca răspuns, China și-a exprimat sâmbătă „profunda nemulțumire”. Potrivit unui purtător de cuvânt chinez, G7 „își trâmbițează intenția de a se îndrepta spre o lume pașnică, stabilă și prosperă, dar în realitate împiedică pacea mondială, dăunează stabilității regionale și inhibă dezvoltarea altor țări”.

Moscova este, de asemenea ținta criticilor Germaniei, o întorsătură față de epoca Angelei Merkel. Astfel, Rusia a fost catalogată drept „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității în zona euro-atlantică în viitorul apropiat”. Potrivit cancelarului Olaf Scholz, invazia rusă în Ucraina începută la 24 februarie 2022 a marcat o „schimbare epocală” în politica externă și de apărare germană, care ar trebui să ducă la o reînarmare a țării. Printre altele, Berlinul se pregătește să deblocheze patru miliarde de euro pentru a achiziționa sistemul israelian Arrow de apărare împotriva rachetelor balistice.

 

ADVERTISEMENT