News

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în întreaga lume. Avertismentul ONU

ONU avertizează că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în întreaga lume, iar oamenii din ţările în curs de dezvoltare sunt primii afectaţi
30.03.2022 | 09:17
Agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei creste riscul de foamete in intreaga lume Avertismentul ONU
ONU avertizează că agresiunea Rusia asupra Ucrainei crește riscul de foamete în întreaga lume. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a fost aspru criticat de întreaga lume. ONU acuză regimul de la Kremlin că a provocat o criză alimentară mondială, iar riscul de foame crește pe măsură ce conflictul armat continuă.

ONU: Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în întreaga lume

Într-o ședință a Consiliului de Securitate al ONU dedicată situației umanitare din Ucraina, Rusia a fost acuzată că a provocat o criză alimentară mondială şi că a generat riscul apariţiei foametei în întreaga lume prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, numită și “grânarul Europei”.

ADVERTISEMENT

“Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în întreaga lume. Oamenii din ţările în curs de dezvoltare sunt primii afectaţi”, a declarat ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, scrie Agerpres.

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Joyce Msuya, a precizat că situația din Ucraina ameninţă să înrăutăţească lucrurile pentru cele mai mari crize umanitare din lume, precum în Afganistan, Yemen şi în Cornul Africii”.

ADVERTISEMENT

“Aceste ţări luptă deja împotriva insecurităţii alimentare, fragilităţii economiilor lor, creşterii preţurilor la alimente, carburanţi şi îngrăşăminte care vor afecta grav anotimpurile actuale şi viitoare”, a mai subliniat diplomata din Tanzania, potrivit sursei menționate anterior.

Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, şi Wendy Sherman au amintit că Ucraina şi Rusia sunt producători importanţi” de cereale, reprezentând 30% din exporturile mondiale de grâu, 20% din porumbul mondial şi 75% din uleiul de floarea soarelui”.

ADVERTISEMENT

“50% din cerealele pe care le cumpărăm provin din Ucraina şi hrăneam 125 de milioane de oameni înainte de război”, a mai adăugat David Beasley, conform aceleiași surse.

Cum răspunde Rusia acuzațiilor

Reprezentanții Rusiei răspund acestor acuzații spunând că nu atacul asupra Ucrainei este responsabil de dezechilibrarea pieței alimentare mondiale, ci sancțiunile date împotriva regimului de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

“Motivele reale ale gravelor turbulenţe de pe pieţele alimentare mondiale nu se datorează în niciun caz acţiunilor Rusiei, ci mai degrabă isteriei necontrolate a sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei”, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU.

Omologul său francez l-a contrazis în această privință.

“Rusia va încerca cu siguranţă să ne facă să credem că sancţiunile adoptate împotriva ei sunt cele care dezechilibrează securitatea alimentară globală”, este declarația lui Nicolas de Riviere.

ADVERTISEMENT