News

Agricultorii din Dăbuleni se orientează către fructe exotice. Au început să planteze curmale chinezești

La Dăbuleni au început să apară culturi exotice. Agricultorii români plantează fructe de pe tărâmuri îndepărtate, spre exemplu: curmale chinezești, kiwi sau fistic.
07.04.2022 | 00:45
Agricultorii din Dabuleni se orienteaza catre fructe exotice Au inceput sa planteze curmale chinezesti
La Dăbuleni se cultivă curmale chinezești. Sursa foto: captură video Observator, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pepenii nu mai sunt singura specialitate din Dăbuleni, acum și fructele exotice au început să se încadreze în această tipologie. Agricultorii de aici s-au orientat către cultivarea de curmale chinezești, kiwi sau fistic.

Curmalii chinezești prind rădăcini mai bine decât pomii fructiferi din România

De mai bine de patru ani, cercetătorii din Dăbuleni studiază atent curmalii chinezești, pentru a vedea cum se adaptează pământului nostru. Pare că și-au prins rădăcinile destul de bine, față de piersic sau migdal, de exemplu.

ADVERTISEMENT

”Piersicul, migdalul au avut de suferit în proporție de 15%-30% în funcție de soi. Curmalul chinezesc se comportă foarte bine pentru că el n-a pornit în vegetație.

Va porni la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, când  va înflori și va lega fructele nemaipomenite, curmalele chinezești. Poate de ce, vom avea în curând și curmale oltenești.”, a declarat pentru Observator unul dintre cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni.

ADVERTISEMENT

Cartoful dulce, o altă delicatesă din Dăbuleni

De altfel, și cartoful dulce începe să câștige teren la Dăbuleni. Peste 10 soiuri s-au adapt solurilor din Oltenia, iar recolta ar fi de cel puțin 30 de tone la hectar.

”Cartoful dulce este deja o specie de a noastră. O găsim deja la fermieri, deja o găsim în supermarket ca şi cultură bio convenţională”, a spus și Aurelia Diaconu, directorul stațiunii de cercetare.

ADVERTISEMENT

Unii agricultori par încântați de ideea de a renunța la plantarea de pepeni în schimbul curmalilor chinezești, dacă vor vedea că trebuie să investească mai puțin și că se pot întreține mai ușor.

”Poate m-aș da de la pepeni la curmali, poate va consuma apă mai puțină față de pepene, investiția poate mai mică. Ne gândim la câțiva pomișori, ne gândim ce producție va ieși”, a declarat un agricultor.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii din Dăbuleni și-au mai propus studierea și altor fructe exotice, pe care noi românii le găsim doar în supermarketuri: kaki, kiwi, arahide, smochine, măsline sau fistic.

ADVERTISEMENT
Tags: