Social democrații își propun ca prin acest program să sprijine economia rurală și să accelereze modernizarea agriculturii românești prin dotarea cu echipamente noi, eficiente și prietenoase cu mediul.
Premierul a vizitat vineri IRUM, una dintre cele mai cunoscute companii românești producătoare de tractoare și utilaje agricole.
”Am fost astăzi la IRUM, una dintre cele mai cunoscute companii românești pentru producția de tractoare și utilaje agricole, cu o istorie de peste 70 de ani. (…)
IRUM va fi unul dintre principalii producători care vor livra tractoare finanțate în baza acestui program.
Este un model pe care vrem să-l multiplicăm și în alte domenii fiindcă, în acest fel, îi susținem atât pe antreprenorii care au fabrici de utilaje agricole, cât și pe agricultorii noștri”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.
Beneficiarii Programului Rabla pentru tractoare sunt fermierii români, agricultori individuali care dețin un atestat de producător. Solicitanții trebuie să fie activi în producția agricolă primară, să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la cel local și să predea un autovehicul sau un utilaj agricol vechi spre casare.
”Ceea ce mă bucură cel mai tare este că IRUM reprezintă unul dintre pilonii Programului Rabla pentru Tractoare, pe care l-am lansat luna aceasta, destinat producătorilor agricoli români.
Bugetul total al programului este de 500 milioane lei, iar statul acoperă 65% din valoarea de achiziție. Mai mult, pentru tinerii fermieri până la 40 de ani, procentul de finanțare se majorează la 80%”, a mai transmis premierul Marcel Ciolacu.
Programul Rabla pentru tractoare are un buget de 500 milioane de lei și permite înscrierea beneficiarilor prin intermediul unei aplicații informatice. Înscrierile sunt permise până la atingerea unui plafon de 200% din bugetul alocat.
“Subvențiile acoperă 65% din costul de achiziție al echipamentelor eligibile, iar pentru tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani, subvenția poate ajunge la 80%.
Valoarea maximă eligibilă a unui utilaj este de 55.000 de euro, TVA inclus, o sumă care asigură accesul la echipamente moderne și performante.
Pe lângă tractoare, programul permite achiziția de mașini agricole autopropulsate și accesorii agricole, dacă acestea sunt achiziționate împreună cu echipamentele principale.
Fermierii interesați trebuie să dețină un certificat de atestare fiscală, atestatul de producător și să completeze o cerere de finanțare.
Aceste documente se depun la dealerii validați de AFM, prin care se face achiziția echipamentelor”, precizează reprezentanții PSD.
Programul își propune ca modernizarea echipamentelor agricole să ducă la modernizarea infrastructurii agricole, reducând consumul de combustibil și cheltuielile operaționale ale fermierilor. De asemenea, programul va ajuta la crearea de noi locuri de muncă, în special în zonele rurale.
CMF 31240010