News

Ai cont și card la Banca Transilvania? Anunț important pentru toți clienții: “Vă solicită plata unei taxe pentru transferul banilor căzuți din cer”

Într-un mesaj transmis recent pe site-ul oficial, Banca Transilvania vine cu o serie de informații prețioase pentru toți clienții care au cont și card.
14.09.2024 | 15:51
Ai cont si card la Banca Transilvania Anunt important pentru toti clientii Va solicita plata unei taxe pentru transferul banilor cazuti din cer
Banca Transilvania, informații importante pentru cetățenii care au cont și card. Sursa foto: zf.ro
ADVERTISEMENT

Românii care au cont și card la Banca Transilvania primesc o serie de informații și recomandări din partea instituției. Acestea țin de siguranța banilor lor și de protecția față de atacurile venite din partea infractorilor online.

Banca Transilvania, informații importante pentru cetățenii care au cont și card

Recent, Poliția Română, în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor, au emis un avertisment în legătură cu fraudele puse la cale de anumiți infractori online.

ADVERTISEMENT

Aceste persoane rău intenționate folosesc intens rețelele de social media (Facebook, Instagram, LinkedIn, Tik Tok, Threads, YouTube) ca metodă de propagare a unor tentative de fraudă.

Banca Transilvania (BT) a prezentat, pe site-ul oficial, lista lungă a tipurilor de fraude pe care hackerii le pun la cale. În ultima perioadă, a câștigat teren așa-numita metodă deepfake.

ADVERTISEMENT

Având la îndemână noua tehnologie, infractorii reușesc să-și perfecționeze metodele de înșelătorie. Mai exact, Inteligența Artificială (AI) este cel mai des utilizată în acest sens.

Pe lângă deepfake, atacatorii virtuali se mai folosesc, pentru a încerca să sustragă bani și date de la cetățeni, de clasicele metode. Putem enumera aici: scam-ul pe Facebook, phishing-ul, crypto-scam-ul, smishing-ul, clonarea cardurilor sau metoda ”accidentul”.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții BT mai amintesc și de metoda ”Marele Câștigător”. Mai exact, infractorii îi sună pe cetățeni și îi informează că au dat lovitura și au câștigat ceva de valoare. De exemplu, un telefon de ultimă generație.

De regulă, vestea aceasta poate veni printr-un e-mail de la un necunoscut. Acesta solicită cetățeanului, pentru a intra în posesia premiului, datele personale și plata unei taxe pentru transferul banilor. E important să nu cădeți în această plasă.

ADVERTISEMENT

Din aceeași ”familie” a fraudelor cu câștiguri peste noapte se află și metoda ”Moștenitor peste noapte”. Tot prin e-mail, cineva vă poate anunța că un prieten sau cineva din familie vă poate face bogat peste noapte printr-o moștenire. Nu vă lăsați păcăliți. Este doar o altă metodă de înșelătorie.

Cum îl puteți depista pe infractor? Extrem de simplu. În toate cazurile, aceștia vă solicită datele personale sau plata unei taxe pentru transferul banilor care par a fi căzuți din cer.

ADVERTISEMENT