Sport

„Ai echipa asta care a obținut o performanță fantastică în Liga Campionilor și tu o distrugi? E răzbunarea lui Dedu pe cei de la Dinamo!” Vasile Stângă, de la Steaua, îl acuză direct pe șeful FR Handbal

02.03.2020 | 16:37
Ai echipa asta care a obtinut o performanta fantastica in Liga Campionilor si tu o distrugi E razbunarea lui Dedu pe cei de la Dinamo Vasile Stanga de la Steaua il acuza direct pe seful FR Handbal
ADVERTISEMENT

Alexandru Dedu, președintele federației de handbal, ar fi inițiat reforma numărului de jucători străini în campionatul băieților cu scopul de a-l îngenunchea pe Daniel Georgescu, finanțator la Dinamo, chiar dacă asta înseamnă distrugerea echipei care tocmai s-a calificat în ”optimile” Ligii Campionilor. Aceasta este acuzația dură lansată luni de legendarul Vasile Stângă, acum antrenor la Steaua. Afirmația este cu atât mai surprinzătoare cu cât fostul inter al naționalei, dublu medaliat cu bronz la Olimpiadele din 1980 și 1984, antrenează o eternă rivală a “roș-albilor”.

Stângă dezlănțuit: “Noi suntem niște sclavi pe plantație! Trebuie să executăm ordine, că așa vrea domnul Dedu!

Tema schimbărilor decise în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal, unde săptămâna trecută a fost adoptată, cu 9 voturi pentru și 8 contra, regula ca echipele de băieți să aibă dreptul la doar 3 jucători extracomunitari (fără cetățenie UE), l-a aprins instantaneu pe Vasile Stângă. “E o tâmpenie tipic românească! Să fim noi moțul ăla știți dumneavoastră de pe ce! Ce dracu’? Nicio țară din Europa n-are așa ceva, numai noi vrem să vină Karabatici să vină să joace în România! Vine federația să ne facă strategia. E o răzbunare personală a lui Dedu pe Georgescu de la Dinamo. Asta e părerea mea personală! E o tâmpenie, domnule! Păi, domnule, ai Dinamo, care a obținut o performanță fantastică. Și tu ce faci? Distrugi echipa aia?”, a declarat, pentru FANATIK, antrenorul echipei Steaua.

ADVERTISEMENT
Fostul internațional Alexandru Dedu, triplu câștigător al Ligii Campionilor cu FC Barcelona și participant cu naționala la Olimpiada din 1992 (ultima la care a fost prezentă România), este președintele federației de handbal din 2014. El a început sportul de mare performanță la Steaua, cu care a jucat semifinalele Cupei EHF în 1995. FOTO: SPORT PICTURES

Întrebat dacă și-a expus această părere în dialogul cu federația, Stângă a răspuns că decizia s-a luat fără a fi întrebați conducătorii echipelor: “Noi suntem niște sclavi pe plantație! Noi trebuie să executăm ordine, că așa vrea domnul Dedu! Nu ne-a întrebat nimeni nimic. Noi am avut acum, ultima dată, o întâlnire cu președinții de cluburi, am discutat, i-am trimis domnului Dedu o propunere a noastră, care zic eu că este foarte corectă, cu 8 jucători străini și 8 jucători români în primii 16, deci o chestie corectă. Iar dânsul ce-a făcut? A decis altceva, astfel încât eu pot să aduc acum la Steaua 16 jucători comunitari, deci din UE, dar niciun român, fără niciun fel de problemă. Asta a făcut domnul Dedu! Ce-a rezolvat? Lasă, domnule, cursul normal al handbalului! Cum e și-n Germania, și-n Spania, cum e peste tot! Vrei tu să fii mai cu moț!”.

Săptămâna trecută, cu doar câteva zile înaintea returului “16”-imilor de finală ale Ligii Campionilor la handbal masculin, în care Dinamo urma să întâlnească Sporting Lisabona, Consiliul de Administrație al FR Handbal a decis schimbarea regulilor privind numărul de jucători străini permiși în campionatul băieților. Schimbarea a declanșat un scandal de proporții în handbal.

ADVERTISEMENT

Conform actualului regulament, echipele pot folosi doi jucători străini la alegere, fără niciun criteriu stabilit. Începând cu al treilea jucător străin, trebuie îndeplinite niște condiții: să provină de la naționale care s-au clasat între primele 10 la Mondiale, Europene sau Olimpiade sau care au jucat măcar o dată în Final Four (semifinale) al Ligii Campionilor sau Cupei EHF în ultimii 4 ani.

Aplicând aceste criterii, Dinamo și-a format o echipă foarte puternică, reușind să domine campionatul intern și să facă performanță în cupele europene. Anul trecut, “roș-albii” au trecut de grupele Ligii Campionilor și s-au calificat în “16”-imile de finală. Anul acesta, echipa a mai înaintat o rundă și, după meciuri entuziasmante, a eliminat Sporting Lisabona cu o dublă victorie, 26-25 în Portugalia și 26-24 duminică, la București. În “optimi“, Dinamo întâlnește Paris Saint Germain, campioana Franței.

ADVERTISEMENT

Propunerea cluburilor: minimum 8 jucători români, maximum 8 jucători străini de echipă. “Reforma Dedu” permite 16 străini, cu condiția să fie cetățeni UE

Vasile Stângă, desemnat în anii ’80 cel mai bun jucător din lume, antrenează acum Steaua și e foarte furios pe deciziile luate de FR Handbal. FOTO: SPORT PICTURES

Întruniți înaintea ședinței Consiliului de Administrație al federației de handbal, șefii cluburilor au venit cu o propunere concretă: noul regulament să prevadă ca între primii 16 jucători ai fiecărei echipe să se regăsească minimum 8 români și maximum 8 străini.

Propunerea n-a trecut de conducerea federației, care a votat săptămâna trecută de FRH ca, din sezonul viitor, să se permită folosirea a doar 3 jucători fără cetățenie UE, dar fără restricționarea numărului de jucători din Uniunea Europeană. O echipă va putea avea, astfel, în lot doar handbaliști străini și niciun român, dacă aceștia au, toți, pașapoarte UE.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate echipe, după schimbarea regulii, sunt Dinamo, Steaua și HCM Constanța.
Dinamo are acum 9 handbaliști extracomunitari. Soluțiile dinamoviștilor sunt restrânse. Doar unul dintre jucători îndeplinește criteriile pentru naturalizare: pivotul iranian Alireza Mousavi. Dacă regula rămâne în vigoare, Dinamo va trebui fie să se despartă de 5 dintre actualii jucători (toți foarte importanți), fie să încerce să-i naturalizeze pe criteriu de merit sportiv. Dar această soluție înseamnă apelarea la federație, adică tocmai la Alexandru Dedu, care stă în spatele “reformei”.


“Jucătorii străini au fost foarte afectați. Au început să sune impresarii, să întrebe dacă e cazul să le caute alte echipe”
Oficial de la Dinamo


În ultimele zile, au curs acuzațiile că Dedu a urmărit pur și simplu distrugerea echipei Dinamo, cu al cărei finanțator, Daniel Georgescu, este în conflict. La ultimele alegeri pentru șefia FRH, Georgescu a susținut-o pe rivala lui Dedu, Narcisa Lecușanu. Fosta internațională a pierdut, iar acum lumea handbalului bănuiește o vendetă, mai ales că momentul adoptării deciziei a fost cum nu se poate mai nefericit ales, exact înaintea partidei decisive Dinamo – Sporting.

“Jucătorii străini au fost foarte afectați. Au început să sune impresarii, să întrebe dacă e cazul să le caute alte echipe”, a relatat, pentru FANATIK, un oficial al echipei Dinamo.

Reforma a fost adoptată datorită lui Dedu. Cine sunt cei 9 extracomunitari din lotul echipei Dinamo

Calificarea în optimile de finală ale Ligii Campionilor obținută de Dinamo duminică, 1 martie 2020, este cea mai mare performanță realizată de o echipă de handbal masculin din România de la apariția Ligii Campionilor. FOTO: SPORT PICTURES

Votul din Consiliul de Administrație al FR Handbal a fost “cu cântec”. Au fost 8 persoane contra și 8 persoane pentru. Dedu a fost pentru noul regulament și, în calitate de președinte, votul său se socotește dublu. Așa s-a ajuns la scorul de 9-8 în favoarea “reformei”.

Numai că grupările afectate sunt decise să încerce schimbarea deciziei, inclusiv pe cale judecătorească. “Dedu era în conflict de interese, n-avea drept de vot, deoarece printre măsurile adoptate a fost și una privind jucătorii sub 21 de ani, iar fiul său, de asemenea handbalist, va fi direct vizat. În plus, s-a încălcat legislația Uniunii Europene. Există acorduri de muncă ale UE cu diverse țări, prin care cetățenii acelor state sunt asimilați cetățenilor europeni. La Dinamo joacă trei tunisieni, Alouini, Bannour și Missaoui, care conform reformei lui Dedu ar urma să intre la categoria extracomunitari, dar potrivit legislației UE ar fi asimilați cetățenilor comunitari”, a explicat pentru FANATIK un oficial important din handbalul românesc.

La partida-retur cu Sporting Lisabona, Dinamo a avut în lot 11 străini din totalul de 16: tunisienii Alouini, Bannour și Missaoui, iranienii Saeid Heidarirad și Mosavi, brazilianul Nantes, croații Kuduz și Vrankovic, egipteanul Shebib, sârbul Vujic și bosniacul Zulfic. Exceptându-i pe cei doi croați, toți ceilalți sunt extracomunitari.

ADVERTISEMENT